26:e september

Anna-Lotta Larsson

Anna-Lotta Larsson Foto: Pressbild


JANO öppnar efter den alltför långa pandemi-nedstängningen med en gyllene röst som är känd av alla, från de flesta olika medier. Anna-Lotta Larssons stora genombrott 1980, som Anna i ”Värmlänningarna”, gick mig faktiskt förbi till några år senare och jag upptäckte henne för egen del först 1983 när hon ingick i ”Little Mike and the Sweet Soul Music Band” där hon bland annat sjöng blues för första gången.

Men i ”Värmlänningarna”, som hon faktiskt gjorde rollen som Anna i nästan varje år framåt till 1998, är det troligen de allra flesta känner henne.

Att fördjupa sig i allt som Anna-Lotta gjort sedan den egentliga debuten 1973 skulle ta hela detta nummer av PiJano och avsevärt mer därtill. Hon har gjort röster till flera Disneyfilmer, stått på krog- och teaterscener, medverkat i film. Och rader av TV-program och självklart gett ut flera skivor, bland andra en med tolkningar av Peter LeMarcs sånger. Hon hade körat på hans skivor under många år och sjunger med honom bland annat i kända ”Tess”.

Vi kunde ägna långa stycken åt at nämna alla storheter Anna-Lotta har arbetat med men nöjer oss med att nämna några få utöver LeMarc, som Sven-Bertil Taube, Tage Danielsson, Göran Fristorp, Björn Skifs, Johan Stengård, Jojje Wadenius och Ronny Eriksson.

Hon kommer till Jano tillsammans med Fredrik Hermansson piano och Martin Höper bas och har lovat oss ”Vackra sånger som berör” och jag längtar sedan månader tillbaka.

Håkan Mossberg