28:e oktober

Bengan Jansson och Linda Pettersson

Bengan Jansson Foto: Hasse Lindén
Bengan Jansson Foto: Hasse Lindén


Som ny och synnerligen hedrad medlem av styrelsen i Jano, Jazzklubb Nordost, kom det att bli ett av mina allra första uppdrag att få presentera Bengan Janson, dragspelaren som 1995 utsågs till Årets dragspelare i Sverige. Då, 1995, hade han redan varit intimt bunden till sitt instrument i över tjugo år, sedan han som 11-åring fått överta sitt allra första dragspel efter en bror som alltmer börjat intressera sig för stränginstrument.

Bengan har besökt Jano flera gånger tidigare och vid varje besök levt upp till sitt rykte som en av landets mest  folkkära artister och för mig personligen som vuxit upp till tonerna från alla varianter av detta instrument, från enradiga durspel till sydamerikanska bandoneóns då även min far en gång var dragspelare, blev det en extra rolig uppgift att få presentera just Bengan.

Bengan har med åren kommit att förknippas inte enbart med sitt mångsidiga trakterande av dragspel utan har gjort sig känd även som programledare, sångare, körledare med flera olika roller i en lista som tycks kunna bli oändlig. Han har ägnat stort intresse åt den svenska viskonsten och den likaså svenska folkmusiken, och så bjuder han oss på den härliga symbios som bildas i jazz på dragspel.

Den 28 oktober kommer han till oss på Vallentuna Teater tillsammans med Linda Pettersson som även hon har en imponerande resumé efter att ha arbetat med storheter som Charlie Norman, Toots Tielemans, PutteWickman, Georg Riedel och rader av internationella stjärnor.

Vänta dig något extra den här kvällen tillsammans med Jano, Linda och Bengan med stöd av gitarristen Lars Ericsson. Det blir ett utforskande av såväl visor och folkmusik, som jazz och lite latinska rytmer om vi känner Bengan rätt.

Bengan Jansson botaniserar friskt bland jazz, visor, folkmusik, samba m.m. här tillsam-mans med Linda Pettersson vars musikaliska talanger går utanpå det mesta.

Håkan Mossberg