24:e mars

Ellas kapell
Vallentuna Kulturhus kl 16.00

Ellas kapell Foto: Pressbild
Ellas kapell Foto: Pressbild


Den här kvällen får vi möta bandet Ellas Kapell, ett band som spelar låtar som vanligtvis brukar dyka i den mer traditionella swingens sammanhang, i fräscha arrangemang. Jag har haft möjligheten att prata lite med Lovisa Jennervall som är en av de drivande krafterna bakom bandet för att vi ska få reda lite mer om vem hon är och vad vi har att vänta oss.

- Kan du berätta lite kort om dig själv och vad du gör?

Jag heter Lovisa Jennervall och är frilansande sångerska, kompositör och arrangör. Jag går även mitt tredje år på Kungliga Musikhögskolan där jag studerar en kandidat i jazz. Den traditionella swingen ligger mig varmt om hjärtat men när jag skriver eget blir det modern jazz som ibland drar åt både folkmusik och pop. Jag har släppt två skivor och i vår kommer den tredje, då med just Ellas Kapell och gästande saxofonisten Klas Lindquist.

- Du driver många projekt samtidigt. Finns det något hjärteprojekt, utöver Ellas Kapell, som du skulle rekommendera vår publik att hålla utkik efter?

För två år sedan startade jag ett projekt med den ovanliga sättningen fem blåsinstrument och en röst. Det heter Lovisa Jennervall Wind Ensemble och vi spelar min musik och några lånade låtar som jag arrangerat. Det är en fantastiskt rolig utmaning att skriva för en grupp som inte innehåller något komp och jag känner att jag behövt tänka mycket "outside the box" kring instrumentens olika roller. Skivan "May Sessions" finns på Spotify för den som vill lyssna!

- Kan du berätta lite kort om Ellas Kapell och vad vi kommer att få höra när ni besöker Jano?

Jag, Manne Skafvenstedt, Anders Langørgen och Edvin Fridolfsson träffades på KMH och upptäckte tidigt att vi alla hade en förkärlek för den traditionella swingen. Därmed startades Ellas Kapell, där vi vill ta de välspelade låtarna ur the American Songbook och skapa nytänkande och lekfulla arrangemang. Namnet är en hyllning till the Queen of Jazz - Ella Fitzgerald, men repertoaren är inte bara bunden till hennes utan utforskar många delar av jazzhistorien. När vi besöker Jano kommer vi att bjuda på storbandsjazz i kvartettformat, standards i helt ny tappning, ösiga hits och smäktande ballader.

Calle Stenman