19:e april

Jan Lundgren Trio
Gäst: Georg Riedel

Jan Lundgren Foto: Erja Lempinen
Jan Lundgren Foto: Erja Lempinen


Jag behöver bara höra några toner från pianot för att identifiera att denna gudabenådade musiker spelar. Det är en av mina lyckligaste stunder när jag lyssnar på denne mans genomtänkta men ändå improviserade, balanserade och svängiga hantering av pianot.

Jag pratar förstås om Jan Lundgren, en vän, spelkamrat och glädjespridare av enorma mått. Det finns många orsaker till varför denne man idag är en världsartist, respekterad och älskad av hela världens jazzpublik.

Den 19 april blir en stor glädjedag då Jan Lundgren kommer till JANO med sin trio med en av Sveriges mest älskade musikpersonligheter, Georg Riedel, som gäst. Det finns spaltmeter skrivet om Georg Riedel, som är en legend inom vårt musikliv. Han är känd som basist, kompositör och arrangör. Ingen musikälskare har nog missat Georgs och Jan Johanssons ”Jazz på svenska” eller hans många tonsättningar av Astrid Lindgrens texter och massor med annat.

Han har spelat med nära nog samtliga legender inom den svenska jazzvärlden, namn som Arne Domnerus, Jan Allan, Gunnar Svensson, Rune Gustafsson och Egil Johansen. Georg var också medlem i det mytomsusade ”Radiobandet”. Jan Lundgren har också spelat med alla dessa namn och fler sedan han blev”upptäckt” av Arne Domnerus.
Hans trio fick sitt genombrott med skivan ”Swedish Standards”, som också vann Orkesterjournalens pris ”Gyllene skivan” 1997. En annan CD, ”Together again….At the jazzbakery ”, utsågs av Jazz Journal till 2011 års bästa. Jans CD ”All by myself” blev vald till 2014 års bästa jazzplatta alla kategorier av Jazz Journal.

Utmärkelserna och lovorden haglar över Jan som är lika aktiv utomlands som i Sverige. Han har ett återkommande samarbete med de världskända musikerna Richard Galliano och Paolo Fresu. Han är numera också Artistic Director för jazzfestivalen i Ystad, en av de stora jazzhändelserna i sommarsverige samt artistchef för legendariska jazzklubben ”Montmartre” i Köpenhamn.

Trions andra medlemmar Mattias Svensson, bas, är en av landets mest anlitade virtuoser, spelar lika ofta med Jan som med Viktoria Tolstoy. Den tredje medlemmen , ungernfödde Zoltan Csörz , har spelat med en lång rad svenska och utländska jazzstorheter såsom Quincy Jones, Scott Hamilton, Ken Peplowski, James Moody, Ulf Wakenius, Putte Wickman och Bobo Stenson. Listan kan göras ännu längre.

Jan Lundgrens trio har efter många års samarbete blivit som ett instrument som fungerar med den allra största ackuratess. Medlemmarna känner varandra utan och innan vilket gör improvisationerna gränslösa. Den här kvällen, den 19 april, kommer de att spela och beröra en av de största svenska musiklegenderna, Jan Johansson. Det blir musik från Jan Johanssons olika perioder, tolkningar av hans kompositioner och eventuellt en och annan förstahandsberättelse från Georg som spelade med Jan Johansson från 1962 till 1968, året då Jan omkom i en bilolycka.

Jag ser fram emot en musikalisk upplevelse av oanade höjder och gläder mig å era vägnar, kära publik, som kommer att vara med om det.

Hjärtligt välkomna!

Hayati Kafe

Jan Lundgrens hyllning till Jan Johansson från 2017

(Till Jano kommer Jan Lundgren med Georg Riedel och inte med stråkkvartett som vid denna konsert.)