3:e februari

 Jojje Wadenius Trio
Gäst: Jonas Kullhammar

Jojje Wadenius Foto: Pressbild
Jojje Wadenius Foto: Pressbild


När Jojje Wadenius en gång, för nästan 50 år sedan, rekryterades till den amerikanska supergruppen Blood Sweat and Tears var den intensiva känslan av att det då moderna musiksverige höll andan mycket stark.

Året 1972 kom den första av fyra plattor med B, S & T som Jojje medverkade på och det var kanske först då som många av oss vågade andas ut igen. Har vi tur så kanske vi kan få höra Jojje själv berätta om hur det verkligen gick till, i vårens första JANO-konsert på Vallentuna Teater den 3 februari men det känns ju inte alltför avlägset att tänka sig att det hade en början med den svenska gruppen ”Made in Sweden”.

1968 hade vi som upptäckt musiken redan då – jag var förvisso inte gammal men tillhörde ändå gruppen – svävat på de moln som den engelska och amerikanska popen blåst över oss i flera år. Snart skulle musikalen Hair landa i Sverige och då… då kom plattan ”Made in Sweden (with love)” med Jojje som gitarrprofil.

Två minnen har hamnat överst från den första gången jag hörde den. Dels Jojjes lite lustiga gitarrversion av ledmotivet till TV-serien Peter Gunn, skriven av Henry Mancini och vanligen framförd med blås i förgrunden, och ”A Day in the life” där Jojje fullständigt blomstrade, och jag är, lite romantiskt kanske, än idag övertygad om att även den tidiga inspelningen spelade roll när jazzrock-gruppen från USA letade efter en begåvad gitarrist.

Själv upptäckte jag Blood, Sweat and Tears nästan samtidigt som jag upptäckte Jojje och deras skiva ”B, S & T 3” som kom 1970, och tog världen med storm, gjorde sedan mig och de flesta andra fullständigt svimfärdiga när nyheten kom att Jojje 1972 tog plats i bandet.

Såväl i de följande utgåvorna med ”Made in Sweden” som i Jojjes fortsatta karriär, som inbegriper så mycket av så olika saker som långa rader av barnvisor, samarbeten med både svenska och internationella andra artister och rader av kompositioner, texter och arrangemang - biografin skulle sträcka sig över flera sidor - skönjer man en imponerande skicklighet, oräddhet och nyfikenhet.

Till JANO kommer Jojje i sällskap med sin trio, prisade jazz-saxofonisten Jonas Kullhammar och skickliga Mattias Svensson på bas och Jocke Ekberg, trummor. Redan där känner vi förväntningarna stiga mycket brant.

Vår första entré 2019 kommer att ta andan ur dig, jag lovar, så vänta inte med att boka din biljett.

Håkan Mossberg

Pianisten Martin Åklint spelar i Café Traversen från kl 17.30