2:a februari

Leon Falk - Satchmo Tribute

Leon Falk - Satchmo Tribute Foto: Pressbild


Leon Falk - tb, Adam Falk - cl, Erik Tengholm - tp, Uno Dvärby - bj, Sara Karkkonen - p

Vilken start på jazzåret 2020 med JANO! Leon Falk Satchmo Tribute kommer den 2 februari att föra oss tillbaka till det glada 20-talet när den unge Louis Armstrong tänjde på gränserna för vad man kan åstadkomma med en kornett i halsbrytande solos. Med samma klassiska "Hot Five"- uppsättning som i de legendariska studioinspelningarna på 1920-talet, har Leon Falk Satchmo Tribute med noggrannhet tagit sig an Louis Armstrongs musikaliska arv. Musiken framförs med mycket känsla och liv, helt i den gode Satchmos anda. 

Bandet hyllar även Satchmo genom egna skrivna originalkompositioner i den tidens anda. På så sätt kan man säga att 1920-talsmusiken förs in i 2020-talet. På ett medryckande sätt strävar bandet efter att lyfta den tidiga jazzens värden: samspelet, bluesen, dansen och känslorna.

Trumpetaren och kornettisten Erik Tengholm är en "rising star" inom både den moderna och klassiska jazzen och behärskar den unika spelstil som vi förknippar med Louis Armstrong. Enligt min uppfattning så har han hittat Satchmos stil och känsla och är en värdig arvtagare till den välkände Louis Armstrong-tolkaren Bent Persson, som har en lång karriär bakom sig bl a i Kustbandet och gjort sig känd för en fantastisk återgivning av Satchmos 50 Hot Choruses for Cornet. Inspelningar gjorda på vaxrullar och som sedermera försvann, men tack och lov fanns nedtecknade i en bok.

Förutom Leon Falk på trombon och sång så består bandet av hans bror Adam Falk på klarinett samt nämnda Erik Tengholm på trumpet/kornett. Rytmsektionen består av Uno Dvärby på banjo och Sara Karkkonen på piano. Kvartetten levererar härlig tidsenlig musik med en blandning av stort allvar och lekfull entusiasm. Låtar från den gamla goda tiden varvas med nyskrivet material. De får till det sköna sväng som var utmärkande för Satchmos Hot Five vid den tiden och det är en njutning att ta del av denna tidiga jazz i Leon Falk Satchmo Tribute.

Lyssna på YouTube

Thore Flygel