11:e november

Rigmor Gustafsson

Rigmor Gustafsson Foto: Magnus Selander
Rigmor Gustafsson Foto: Magnus Selander


Rigmor Gustafsson - den guldsäljande jazzsångerskan med världen som arbetsfält!

Rigmor Gustafsson – sång, Jonas Östholm – piano, Martin Höper – bas, Chris Montgomery – trummor.

Rigmor Gustafsson kommer från en musikalisk familj i Värmskogs socken. Även hennes syster Christina Gustafsson är verksam som jazzsångare. Vid åtta års ålder började Rigmor Gustafsson lära sig spela gitarr på den kommunala musikskolan i Grums. Hon gick senare Sundstagymnasiet i Karlstad där hon först studerade klassisk gitarr men gick över till sång.

Efter studier vid Musikhögskolan i Ingesund samt Musikhögskolan i Stockholm flyttade hon till New York för att studera vid The New School for Jazz and Contemporary Music och Mannes College of Music. I New York träffade hon några musiker som hon bildade Rigmor Gustafsson Quintet med.

Rigmor Gustafsson är unik på den svenska jazzscenen. Tre av hennes album har sålt guld, en bedrift som värmländska Rigmor är alldeles ensam om. När Rigmor 2005 belönades med sin första guldskiva för Close To You hade ingen sådan delats ut till en svensk jazzsångerska sedan 1991. Även den gången var det en värmländska som hedrades, Monica Zetterlund och albumet hette Varsamt.

Till albumet Alone with you som släpptes i september 2007, skrev Rigmor all musik och de flesta texterna. Hon producerade också tillsammans med mästerbasisten Lars Danielsson. Alone with you gav dem en Grammis 2008 för bästa svenska jazzplatta. Rigmors repertoar fick ytterligare dimensioner när hon 2010 gjorde sällskap med österrikiska Radio String Quartet Vienna. En unik stråkkvartett som rör sig helt fritt mellan olika genrer. Hon fångades av deras blandning, det klassiska - moderna, det rytmiska och improvisationerna. Detta resulterade i det gemensamma albumet Calling You.

Rigmor Gustafsson har hela världen som arbetsfält och turnerar flitigt med egen kvartett men framträder också som gästartist i större konstellationer. Hon har medverkat i i ett flertal TV-program både i Sverige och internationellt. Rigmor har också mottagit många priser genom åren och senast i november 2013 tilldelades hon det mest prestigefyllda svenska jazzpriset av alla; Kungliga Musikaliska Akademins Jazzpris. Hon är sedan en tid tillbaka också ledamot i denna Akademi. Men det är inte slut där. Rigmor Gustafsson har blivit vald till årets Värmlänning och fått Thore Ehrling-stipendiet. I januari 2015 belönades hon med den kungliga medaljen Litteris et Artibus.

Senaste albumet When You Make Me Smile är Rigmors sjätte album på tyska bolaget ACT. Det är inspelat tillsammans med Dalasinfoniettan och Eagle-Eye Cherry medverkar som gäst på en låt.

Varmt välkomna till en kväll att njuta av!

Birgitta Fogelvik

Pianisten Britta Virves spelar i Café Traversen från kl. 17.30