Hösten 2016

Klicka på bilderna för större format.

Lisa Lystam Family Band
2016-12-04

Lisa Lystam Foto: Mats Blomberg

Bilder från vår gästfotograf Mikael Dahlke.


Lisa Lystam s, Mikael Fall munspel, Daniel Forsberg - bas, Fredrik Karlsson – gitarr, 
Mattias Gustafsson –gitarr, Patrik Thelin - trummo
r

Det har blivit en tradition att vi ska en blueskväll varje säsong. Väldigt ofta har det varit bluesartister som härstammat från Östergötland som t.ex Louise Hoffsten och Sven Zetterberg. Så även denna gång.

Kvällens artister besökte oss för två år sedan och gjorde succé som ett ganska nybildat band. Halva bandet är från Östergötland: en gitarr från Norrköping, ett munspel från Rimforsa och den stora rösten från Mjölby.

Nu har de hunnit göra många spelningar och har blivit ännu mer proffsiga. De testade oss med att för första gången göra en uppdelning med att framföra blues med akustiska gitarrer innan paus.

Efter pausen plockades elgitarrerna fram och ljudnivån höjdes lite.

Micke Fall är en fantastisk munspelare och även Lisa hanterar instrumentet på ett bra sätt. Filip Karlsson charmade publiken tillsammans med Lisa. Bandet nådde ut till publiken och skapade en skön stämning som fick oss att trivas.

Vi beklagar de som stannade hemma och missade den här fina kvällen.
Nu önskar vi er alla en God Jul och ett Gott Nytt år! Tack också till mina kamrater i Janos styrelse samt våra ljudpraktikanter Andreas och Markus!

Välkomna åter den 5:e februari då sångaren Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester besöker oss med Filip Ekestubbe trio.

Kjell Lövbom
 

SOS Big Band med Lasse Lindgren och Isabella Lundgren
2016-11-27

Lasse Lindgren o Isabella Lundgren Foto: Mats Blomberg

Traditionsenligt får man nästan säga, så var vi på Nova även denna storbandskväll före juluppehållet.
 
146 entusiastiska åhörare hade hittat hit trots ovädret. De behövde inte bli besvikna. Vid det här laget känner vi SOS Big Band mycket väl. Kvällen tema var Maynard Ferguson. Bandets ledare Abbe fick denna kväll hålla sig i bakgrunden och bitvis i trumpetsektionen.
 
Som bandledare såg vi Lasse Lindgren, för dagen iklädd röda skor och gröna strumpor. Dessutom hade han en av Maynards gamla trumpeter.
 
Bandet hade flera nya medlemmar, företrädesvis yngre duktiga killar som går, eller har gått, på Musikhögskolan.
 
Man öppnade med ”Almost Like Being in love”. Lasse Lindgren visade direkt att han behärskar de höga tonerna.
 
Efter några låtar med storbandet var det dags för Isabella Lundgren att inta estraden. Isabella har varit hos oss många gånger. Därför är det härligt att se hennes utveckling. Hon är ju en av våra, med rätta, hetaste sångerskor. Vi fick bland annat höra ”Moonlight in Vermont” och ”I Wanna Be Around”.(..to pick up the pieces when somebody breaks your heart..).
 
En av höjdpunkterna var Isabella i ”Have Yourself A Merry Little Christmas” endast ackompanjerad av Mattias Lindberg på piano. Då fick många ståpäls!
 
Vi fick också höra ett potpurri på jullåtar. Dessa gör sig ofta med storband.
 
Som avslutning blev det en blues med Lasse och Isabella i frontlinjen. Lasse med sin trumpet och Isabella i scatsång.
 
Naturligtvis blev det ett extranummer. Det blev ”Danny Boy” eller som vi också känner den ”Londonderry Air”. Danny Boy är texten.
 
Sist men inte minst måste vi berömma ungdomarna som skötte serveringen och som plockade ihop de mer än 300 stolar som de hade ställt i ordning till konserten.
 
Hasse Lehto
 

Ulf och Eric Wakenius
2016-11-20

Ulf o Eric Wakenius Foto: Mats Blomberg

Ulf Wakenius - g, Eric Wakenius - g

I kväll hade vi 2 gitarrvirtouser på besök. Ulf har spelat många år med Oscar Peterson, Pat Metheny och John McLaughlin med flera. Undertecknad som tyckte att det inte var så länge sedan Ulf var hos oss, konstaterade att det var i november 2007! Tiden går fort när man har roligt.
 
Eric var en ny bekantskap och han har sina rötter i rockmusiken. Han fick den bästa utbildning man kan få, nämligen i Los Angeles där en av lärarna var Scott Henderson. Eric kom direkt från Barcelona. Han kom från en turné med Martha High som hade börjat i Kiev och slutat i Barcelona.
 
Det blev en magisk konsert med 2 musiker med akustiska gitarrer. Man öppnade med ”Vagabond” en hyllning till alla kollegor som ständigt är på resande fot.
 
Vidare fick vi bland annat höra ”Libretto” av Lars Danielsson, ”Birdland” av Joe Zawinul och ”Pacos Delight” av Paco de Lucia.
 
Och fram för allt den låt som bäst fångade stämningen för kvällen ”Momento Magico".

Hasse Lehto
 

Förband: ArtOnVoices
2016-11-20

ArtOnVoices Foto: Mats Blomberg

Körledare: Lasse Karlsand
Sopraner:
Anna Ploby, Birgitta Lövmark, Magdalena Almgren, Åsa Renman, Ewa Hildén
Altar:
Helene Sjöö, Maria Gamba Randér, Mickan Lüning, Pernilla Lundblad, Vicki Benckert
Tenorer:
Annica Smedius, Erling Lundqvist, Gustaf Lüning, Tomas Randér
Basar:
Anders Ehlde, Birger Edlund, Robert Stopp, Andreas Lindell

Ann-Marie Henning piano, Per-Ola Gadd bas, Hasse Rolin trummor


Som förband hade vi gruppen ArtOn Voices som bestod av 18 sångare med komptrio. Gruppens ledare är Lasse Karlsand som vi känner som en duktig gitarrist och har varit hos oss i flera konstellationer.
 
Kören kan man säga var säsongens lokala inslag och vi fick höra flera jazziga låtar ur den Amerikanska Sångboken. Man öppnade med ”Route 66”. I övrigt hörde vi bland annat ”Ain´t Misbehavin”, ”Just Friends”, och ”Li´l Darling”.
 
Som avslutning fick vi ett collage av ”månlåtar” det vill säga låtar med måne i. Typ ”Blue Moon” och ”Jag vil ha en egen måne”. Mycket trevligt och hörvärt!
 
Hasse Lehto
 

Lyxorkestern
2016-11-07

Lyxorkestern Foto: Mats Blomberg


Hans Gardemar piano/dragspel, Peter Gardemar violin, Pär Grebacken div flöjter, klarinett o sopransax Anders Forslund bas/sång, Magnus Bengtsson gitarr, Peter Milefors trummor

Det blev en underbar kväll med musiker och underhållare av högsta klass.
 
Kvällen startade i Café Traversen där stämningen var hög. Besökarna fick önska låtar som de ville höra. De här musikerna har en mycket stor och bred repertoar. Det är svårt att önska en låt som de inte kan spela.

Vi tycker att det är så roligt om vi kan få Traversen att bli en mysig mötesplats innan konserterna. Om det behövs ställer vi gärna in fler stolar i lokalen.

Lyxlirarna återkom till Teatern efter att vi fått lyssna på Oskar Lindströms Trio fina trio.

Svenska Lyxorkestern är inte något renodlat jazzband men vad gör det när man framför musik på allra högsta nivå!  Det är svårt att nämna någon musiker mer än någon annan eftersom alla har spelat med de bästa artisterna.

De började i alla fall spela "Bysskalles Polska" och därefter Olle Adolfssons "Signatur Karlsson evig vår" och värmen steg i lokalen. "Novelty Accordion" framfördes den här gången inte på dragspel utan på piano av Hans Gardemar och då blev det  jazzstämning.

Efter paus och lottdragning återkom kompisgänget som verkade trivas lika bra som publiken. Anders Forslund hade gjort några bra och roliga översättningar av amerikanska jazzstandards som han framförde med musikerna. "Stardust" fick heta "Stjärnfall". Låten "Jag var helt ute" är mera känd som "There will never be another you". "Aín't misbehavin" fick namnet "Jag sköter mig noga".

Peter Gardemar, denne violinens femkampare som trivs lika bra i symfoniorkestern som med folkmusik och jazz, berättade roliga episoder och spelade Czardas i slutet av konserten.

Janne Bengtsson ersattes förtjänsfullt den här kvällen av Pär Grebacken, som är en annan blåsare från BAO (Benny Andersson Orkester). Han framförde "How high the moon" på en liten flöjt. Pär visade sig vara en duktig berättare på samma sätt som de andra i bandet.

Efter konserten framfördes många önskemål om att musikerna bör komma tillbaka till Vallentuna Teater nästa höst. Vi ska givetvis göra vad vi kan!
 
Kjell Lövbom
 

Förband: Oskar Lindström Trio
2016-11-06

Oskar Lindström Trio Foto: Mats Blomberg


Oskar Lindström – piano, Samuel Löfdahl – kontrabas, Oskar Mattsson – trummor
 
Under det senaste året har vi haft flera fantastiskt duktiga pianister från Musikhögskolan. Den här kvällen fick vi höra en till! Oskar Lindström är en mycket duktig, driven pianist samt bra presentatör.

Oskar presenterade tillsammans med utmärkte basisten Samuel Löfdahl några pärlor ur jazzhistorien. Oskar Mattsson kompletterade med fint trumspel. Bland annat fick vi höra versioner av Jan Johanssons fina musik.

Vi hoppas att Oskar har möjlighet att återkomma till oss snart.

Kjell Lövbom
 

Jam
2016-10-30

Jam Foto: Mats Blomberg


Höstens Jam har gått av stapeln. Det kom flera nya musikanter och några nygamla. Vidare var de något färre än förra säsongen. Så alla fick spela ganska mycket.
 
Traditionsenligt började huskompet, Hasse Ling, Tommy Larsson, Ulf Hammarstrand och Mats Jadin spela två låtar innan jammarna kom in. Man spelade ”Back home again in Indiana” och ”Do you know what it means to miss New Orleans”. I den senare låten smög sig  Lasse Olsson in med sin gitarr. Och där satt han kvar mest hela kvällen.
 
Först ut på banan var roligt nog 2 ungdomar, Anna Persson på barytonsax och Theo Ekeram på sopransax och klarinett. De spelade ”Blue Monk” och ”Fly me to the moon”.
 
Sedan kom Jan Gunnar Persson och Björn Järvheden på altsax in och spelade bland annat ” All the things you are” och ”On green dolphin Street”.
 
Därefter var det Gunnel Gisslén som sjöng ”In a mellow tone”, ”Embracable you” och en bossalåt.
 
Sedan kom en ny trevlig bekantskap, Björn Hagerman på tenorsax. Tillsammans med Anna och Theo spelade han ”There will never be another you” och ”Walking my baby back home”.
 
Vallentunas stolthet, Niklas Mossberg, som även står i vår bar kom upp och sjöng Sway. Det gav mersmak.
 
Jan Gunnar och Björnarna kom åter och spelade ”Stella by starlight” och ”Scrapple from the Apple”.
 
Anna och Theo kom tillbaka och spelade ”Jeepers Creepers” och ”All of me” innan det var dags för den sedvanliga Grand Finale med alla på scenen.
 
Sedvanlig var även låten ”C-Jam blues”
 
Som vanligt ett mycket trevligt jam tycker
 
Hans Lehto

Carin Lundin ”What now my love”
2016-10-23

Carin Mathias o Kenji Foto: Mats Blomberg


Carin Lundin vo, Johan Setterlind tp, Dicken Hedrenius tbn, Mathias Algotsson p, Kenji Rabson b, Daniel Fredriksson tr.
 
I kväll fick vi höra Carin Lundin i sitt program ”What Now My Love” som bygger på låten ”Et Maintenant” av Gilbert Bécaud. Många känner även igen den från Elvis repertoar. CD-n med namnet ”What Now My Love” har mycket välförtjänt fått fina recensioner.
 
Den första låten var ”Get Happy” av Harold Arlen. Låten associeras främst med Judy Garland. Carin har hittat flera låtar av kända kompositörer men som inte är så ofta spelade. Dessutom ofta smakfullt arrangerade av Johan Setterlind. Vi tänker närmast på ”I Did Not Know What Time It Was” av Richard Rodgers och ”Peel Me A Grape” av Dave Frishberg.
 
Johan Setterlind spelade mycket vackert i bland annat ”I Thought About You”. Dicken spelar alltid med humor och glimten i ögat. Mathias Algotsson på piano är alltid ett nöje att höra.
 
Kenji Rabson på bas och Daniel Fredriksson på trummor känner vår publik också mycket väl.

Innan konserten började och i pausen spelade Absoluta Mollpunkten i Traversen till allas förtjusning. De spelade musik av Jan Johansson.

Hasse Lehto
 

Svante Thuresson möter Beppe Wolgers!
2016-10-16

Svante, Claes och Hans Foto: Mats Blomberg


Svante Thuresson voc, Claes Crona piano, Hans Andersson bas, Joakim Löfcrantz-Ramsay trummor.

Svante Thuresson och Beppe Wolgers på programmet med Claes Crona trio så blir det underhållning på hög nivå. Detta inför nästan 300 personer. Det är säsongens bästa publiksiffra.
I Claes Cronas trio spelar Hans Andersson bas och Johan Löfcrantz Ramsay trummor. De bjöd på ett elastiskt gung. De levererade standards med känsla för tajming och tonsäkerhet.
Claes Crona har gästat oss många gånger på Täby Park Hotel. Han har haft med sig många stjärnor och är alltid välkommen tillbaka till oss numera på Vallentuna Teater.

Svante berättade att många ser Beppe som en farbror som leker med dockor, men det fanns betydligt mer där bakom.
Beppe försvenskade amerikanska jazz- och musikaloriginal under 60-talet på ett alldeles eget sätt. Monica Zetterlund, Povel Ramel, Olle Adolfsson har Wolgers poesi att tacka för mycket.

Svante Thuresson och trion växlade mellan Wolgers bidrag till den älskade svenska sångtextskatten och ganska okända låtar. Vi fick bland annat "Mamma, vad är det?" ("Dat dere") med bra bandstomp, "Säg hör jag en vals?" ("Do I hear a waltz?"), "Det är vårt öde att doa" som skrevs till Gals & Pals och "Det gåtfulla folket”.

Det var mycket intressant att höra Svante läsa utdrag ur Beppes ”Minnen del 3”, som innehåller båda humor och allvar.

Vi fick mycket beröm av publiken för en bra och speciell konsert.

Nästa vecka kommer Carin Lundin med sitt program "What now my love". Hon har med sig många musiker av yppersta klass t.ex. Mathias Algotsson, Johan Setterlind och Vallentuna alldeles egen Mats ”Dicken” Hedrenius. Det ska ni inte missa!
 
/Kjell Lövbom

Mill Street Jazz Orchestra
2016-10-09

Helen Salim Foto: Mats Blomberg


Helen Salim vo, Jonathan Stribny, Alexander Ivarsson cl, as, Olof Wullt g, Ludwig Sievert p, Erik Bengtsson b, Adam Ross tr.
 
I kväll var det dags för höstens tradjazzkonsert, eller klassisk jazz som man numera säger. Det var på dagen 1 år och 11 månader sedan Mill Street Jazz Orchestra besökte oss första gången. Det är bara ett fåtal band som det är förunnat att få komma tillbaka så snart. Och det betyder att de är bra och att ni i publiken gillade dem.
 
Bandet spelar klassiska låtar som alla känner igen. Men man har gjort egna arrangemang och har en egen stil.
 
Vi fick bland annat höra ”Mack The Knife”, ”Bye Bye Blackbird” och ”Stormy Weather”. Men den som gjorde störst intryck på oss var ”St. James Infirmary Blues”, en låt som Louis Armstrong gjorde känd med sin inspelning från 1928. Den var mäktig!
 
Helen Salim är en lysande sångerska och alla i bandet är mycket professionella.
 
Innan konserten och innan insläpp i teatern provar vi nu med underhållning från 17.30 – 18.15 i Traversen, kafédelen. Denna kväll spelade Anna Greta Sigurdardottir på piano. Anna Greta är en coming pianist som vi kommer att få höra mera om i framtiden. I själva verket redan nästa söndag.

Vi har en ny restauratör i caféet från denna säsong. Jeanette och Niklas serverar pajer, tapas och wraps samt kaffe och andra alkoholfria drycker. Det är ett lyft jämfört med föregående säsong. Det har hittills varit gott om kunder och det är bra och viktigt att det fungerar för dem också.
 
Nästa söndag är ni välkomna igen, då kommer Svante Turesson och vi har redan sålt en hel del biljetter i förköp.
 
Hälsar Hasse Lehto
 

Hayati Kafe, Jan Lundgren och Klas Lindquist
2016-10-02

Hayati, Jan och Klas Foto: Mats Blomberg

Hayati Kafe vo, Jan Lundgren p, Klas Lindquist as, cl

För nästan exakt ett år sedan framfördes den här hyllningen till Frank Sinatra och Putte Wickman i källaren på Teaterstudio Lederman.

Vi tyckte den var så bra att vi gärna ville presentera den för våra medlemmar.

Med tydliga röster framförde musikerna sin hyllning. Klas Lindquist spelade klarinett och saxofon på ett fantastiskt sätt och tillsammans med Jan hyllar han Putte i ”Days of wine and roses”. Putte döpte om låten  till ”Days of wine and red noses”.
Hayati hyllade Frank Sinatra genom att sjunga lika bra som vanligt och på sitt eget sätt t.ex. i ”I've got you under my skin” och ”Autumn in New York”.

Det är mycket imponerande att tre man kan presentera så mycket musik av så högsta klass! Det blev en mycket populär kväll inför 183 betalande besökare.

I pausen tog vi tillfället i akt att hylla Hayati som den 25 september fyllde 75år!
Hayati som ingår i vår styrelse gör ett jättejobb med att boka ett program av allra högsta klass och har kontakten med våra artister.

För mig personligen är han ett bollplank som det det alltid går att diskutera med och det är en ynnest att få jobba med honom.

Nästa vecka så blir det tradjazz med ett mycket populär ungt band, Mill Street Jazz Orchestra. De gjorde så stor succé, när de gästade oss på Täby Park Hotell, att skivorna tog slut.

Missa inte konserten på söndag!

Kjell Lövbom 
 

The Shoo Shoo Sisters and the Shoo Shoo Brothers
2016-09-25

The Shoo Shoo Sisters Foto: Mats Blomberg


Matilda Grün vo, Jessica Stendahl vo, Maria Höglund vo, Johan Nordfeldt tp, Magnus Wiklund tbn, Peter Fredmam sax, Pelle Lindh g, Ulric Johansson b, Kjell Gustavsson tr.

Så var då igång med  höstterminen efter en sommar som har gått alltför fort. Men skönt att komma igång igen även om vi var lite ringrostiga. Det var väldigt trevligt att se att så många hade längtat till säsongsstarten.

Det kom 163 personer och det var mer än vid någon säsongsstart de senaste åren.
Vi har också fått två nya elever  från Studio Blue, Andreas Fagerberg och Marcus Nystedt. De skall lära sig att rigga ljudet live och lära sig ta hänsyn till vad våra musiker har för önskemål.

The Shoo Shoo Sisters hyllar The Andrew Sisters som slog igenom 1939 med ”Bei Mir bist Du Schön”. De uppträdde mycket professionellt i tidstypiska kläder och frisyrer, mycket uppskattat.

Namnet Shoo Shoo Sisters kommer från låten Shoo Shoo Baby som var med i filmen”Three Cheers for the Boys” från 1943.

De öppnade med ”In the Mood” på engelska. Vi fick höra flera örhängen från krigsåren bland annat ”Min Soldat” och ”Don´t sit under the Appletree” med svensk text.

Det hela fulländades med ”The Shoo Shoo Boys” ett mycket kompetent 7-manna band.

Hasse Lehto