Hösten 2017

Klicka på bilderna för större format.

Louise Hoffsten med Claes Crona Trio och Erik Söderlind
2017-12-03

Louise Hoffsten Foto: Mats Blomberg

Fotoalbum


Första advent och ändå 258 besökare hos oss på Vallentuna Teater. Det är klart att det blir stor publik när en så mångsidig och populär artist som Louise Hoffsten gästar oss.

Louise har gjort ett fint program där hon berättar och spelar en hel del låtmaterial med anknytning till sin pappa, kryddat med roliga historier. I ”Så speciell” och ”På andra sidan Vättern” sjunger hon för sin far så ögonen tåras.

Gunnar Hoffstens ”Utan dig” som spelades in med Sarah Vaughan och Perry Como under titeln ”I Confess” gör Louise väldigt fint. Hon levererar kul mellansnack och berättar bland annat om hur hon tillfälligt måste ändra sin repertoar och sjunga jazz när pappa Gunnar var kapellmästare för Café Norrköping.
 
Erik Söderlind som också kommer från Linköping är en av våra absolut bästa jazzgitarrister och vi får höra många fina solon på olika gitarrer.

Claes Crona har gästat oss många gånger och han är en av våra bästa pianister. Vi är tacksamma att han levererat så många svenska och internationella artister till Jano i så många år.

Anders Johnsson är en duktig basist som finns med när Louise uppträder. Calle Rasmusson är känd av oss sedan tidigare som den utmärkta trumslagare han är.
Efter denna fina konsert tar vi ledigt och återkommer den 28 januari 2018 med ett nytt fräscht program.
 
Kjell Lövbom
 

Sandviken Big Band med Andreas Weise
2017-11-19

Andreas Weise med Sandviken Big Band Foto: Mats Blomberg

Fotoalbum


Andreas Weise vo, Åke Björänge musikalisk ledare
Trumpeter: Joachim Tromark, Mats Siggstedt, Anders Selgeryd, Leif Fernqvist, Anders Wimark.
Tromboner: Per Haglind, Leif Wennberg, Kurt Carlberg, Krister Pettersson.
Saxofoner: Patrik Engelbert as, Patric Lundstedt as, Adam Dahlberg ts, Krister Andersson ts, Tommie Floreus bs.
Komp: Göran Berencreutz g, Thomas Jutterström p, Rasmus Diamant b, Rasmus Blixt tr.

 
Nu har säsongens storband varit här! Denna gång hade vi valt ett säkert kort. Sandviken Big Band har faktiskt besökt oss 4 gånger tidigare mellan 1996 och 2013. Denna gång hade man toppat med Andreas Weise som sjöng i bästa Sinatra stil!
 
Även denna gång var det absolut fullsatt! Och publiken fick verkligen valuta för pengarna. Bandet började med ”One ó Clock Jump”. Vi fick också höra ”Makin´ Whoopee” med Per Haglinds trombone.
 
Sedan var det dags för Andreas och han tog publiken med storm! Vi fick höra bland andra ”Mack the Knife”, ”How Do You Keep the Music Playing och ”Come Fly With Me”.
 
Efter pausen ”Bebop Calypso” av och med Thomas Jutterström som solist på piano. Sedan följde ett knippe välkända låtar med Andreas Weise innan det var dags för sista låten ”Crazy Little thing Called Love”.
 
Konserten avslutades med ett extranummer ”It Had Better Be Tonight” av Henri Mancini och sedan gick alla hem med ett leende på läpparna!
 
Hasse Lehto
 

All that Vocal Jazz
2017-11-05

Hannah Svensson, Anna Pauline och Vivian Buczek Foto: Mats Blomberg

Fotoalbum


Det är svårt att veta i förväg hur många som kommer och lyssnar på jazz i Allhelgonahelgen. Svaret visade sig vara 168 personer. Det tycker vi är godkänt!

Söndagens konsert blev en uppvisning med vokaljazz av allra högsta klass där sångerskorna Hannah Svensson, Vivian Buczek och Anna Pauline sjöng tillsammans och var för sig med personliga röster.

Stora legender hyllades som Ella Fitgerald i ”How high the moon”, Lena Horn i ”Stormy Weather” och Billie Holliday i ”God Bless the Child”.

Sångtrion backades förtjänstfullt upp av gitarrlegenden Ewan Svensson, den här kvällen tillsammans med Niclas Fernqvist, bas och Jesper Kviberg, trummor. Niclas och Jesper var ersättare för ordinarie musiker men med sådana reserver blir det inga problem.

Niclas fick briljera i duo med Anna Pauline i den fina ”Autumn Nocturne”. Anna hade för övrigt arbetat med arrangemangen till många av låtarna.

Jag vet inte om tiden gick så fort för att programmet inte var långt eller om det berodde på att det var så bra. Helt plötsligt sjöng man ”The party is over” och därefter avslutade dessa ”Sophisticated Ladies” kvällen med ett extranummer.

Kjell Lövbom
 

Olof's Hot Ten
2017-10-29

Olof's Hot Ten Foto: Lennart Andersson


Alexander Ivarsson, sax & klarinett, Joel Karlsson, sax & klarinett, Martin Wirén, sax & klarinett, Erik Tengholm, trumpet, Hannes Junestav, trombon,
Uno Dvärby, gitarr & banjo, Anton Dromberg, piano, Arvid Jullander, bas
Jonathan Leidecker, trummor, Olof Lundqvist, violin


Vi har en målsättning och ambition att låta unga musiker spela hos oss. Till denna här säsongen hade vi bjudit in Olofs´Hot Ten.

Det är mycket kompetenta jazzmusiker som har eller håller på att studera jazzmusik på Kungliga Musikskolan. Vi behöver inte oroa oss för framtiden utan kan konstatera att återväxten på musiker är mycket god.

Det blev en kväll med Tradjazz på mycket hög nivå med fina arrangemang. Bandet började med ”Melancholy”.

Olof Lundqvist var en mycket bra presentatör. Låten ”Hurricane” var ett mycket bra val med tanke på att det blåste friskt med inslag av snöflingor runt knutarna på Kulturhuset.

I pausen samlades många runt Kulturhuscafeét hos Jeanette med dotter och barnbarn för fika och trevliga samtal. Det är värdefullt att kunna disponera flera fina scener i Vallentuna.

Trots vädret kom det hela 138 besökare vilket var mycket glädjande. Vi har tidigare noterat att unga musiker som spelar tradjazz är populärt hos vår publik.

Bandet blev reducerat vid ett tillfälle till en trio som spelade "I got rythm” på banjo, gitarr och violin.

Efter paus framfördes en rad Armstronglåtar som bl a ”Chimes Blues” och den fina ”St James Infirmary”.

Joel Karlsson hade också en fin version av ”Take the A train”. Som extranummer spelade bandet ”Mack the Knife”.

Tack till Olof och hela bandet för en fin kväll! Tack också till Zackarias som skötte ljud och tog hand om bandet på ett mycket bra sätt!
 
Kjell Lövbom
 

Gunhild Carling tillsammans med musikaliska vänner
2017-10-22

Gunhild Carling Foto: Mats Blomberg

Fotoalbum


Gunhild Carling tp,tbn mm, Ulf Carling tp, tr mm, Max Carling ts,cl mm, Håkan Persson tbn, tr, Måns Persson g, Sven Erik Lundequist p, Max Nordström b.
 
Oj vilken kväll det var! Gunhild Carling har ju besökt oss två gånger tidigare, dels vid vårt 35-års jubileum och dels för 10 år sedan. Men denna gång var nog den bästa om man nu kan jämföra olika konserter.
 
Det är alltid fascinerande med proffs som inte lämnar något till slumpen.
Bandet kom redan runt klockan 16. Man diskuterade med vårt eminenta ljudteknikerteam hur och var på scenen allt skulle placeras etc.

Runt halv sex var soundcheck klart och musikerna fick möjlighet att äta lite, vilket var behövligt med tanke på den energi de senare kom att utstråla under konserten.
 
Man började med ”All of Me” och vi fick även höra ”La Vie En Rose”. Gunhild spelade ”I Can´t Give You Anything But Love” på blockflöjt.
 
Bröderna Ulf och Max hade också framträdande roller, de både sjöng, spelade olika instrument och Max jonglerade även.
 
Måns Person på gitarr spelade vackert i balladen ”Polka Dots And Moonbeams”. För övrigt höll alla musiker hög klass.
 
På slutet tog Gunhild fram säckpipan till allas glädje och man avslutade konserten till stående ovationer.
  
Hasse Lehto
 

Ida Sand, Dan Berglund och Robert Ikiz
2017-10-08

Ida Sand Foto: Mats Blomberg

Fotoalbum


Ida Sand vo, p, Dan Berglund b, Robert Ikiz tr.

Den här kvällen var vädrets makter inte med oss. Regn, rusk och dusch innan besökarna äntligen hade passerat entrédörren till Vallentuna Teater.
Glädjande nog så hindrade det inte 187 personer att komma och lyssna på jazzsångerskan och pianisten Ida Sand.
 
Ida är är en uttolkare av rang. Hennes senaste album, ”Young at heart”, innehåller musik ur Neil Youngs digra produktion.
 
En hel del Neil Young-låtar blev det denna afton, både från hans soloskivor och från Crosby, Stills, Nash & Young-tiden.

Ida Sand har botaniserat i hans produktion och fått till ett urval som känns personligt.
På bas fick vi höra fantastiske superbasisten Dan Berglund som bland spelat i Esbjörn Svensson Trio och på trummor giganten Robert Ikiz.

På repertoaren denna kväll fanns både klassiker som ”Hey hey, my my” och ”Only love can break your heart.

Vi fick också höra fina versioner av The Hollies, Jimmy Hendrix, Nina Simone samt några av Idas egna fina kompositioner.

Det var fullt naturligt att musikerna fick stående ovationer efter en mycket populär konsert.
 
Kjell Lövbom
 

Robert Wells Trio med Maria Wells
2017-09-24

Robert Wells Foto: Mats Blomberg

Fotoalbum


Maria Wells vo, Robert Wells p, Lars Risberg b, Roine Johansson tr.
 
Då var höstsäsongen äntligen här! Jag tror vi satte ett svårslaget publikrekord denna höst eftersom det kom nästan 300 åhörare.
 
När artisterna kommer drygt 2 timmar innan konserten förstår man att det kommer att bli något extra. Det första Robert Wells sade när han satte sig vid flygeln var: ”Oj den här flygeln vill jag ta med mig hem i kväll”! Han sade det även till publiken under konserten.
 
Flygeln är ju en Steinway och den är skänkt av Lars Barkström som hade företaget Diskteknik AB i Vallentuna sedan 70-talet. Vi tycker det är roligt när kommunala, kommersiella och ideella krafter kan samarbeta och det blir ett så gott resultat.
 
Konserten var som väntat mycket proffsig och vi fick höra ett stort urval av jazz, visa och även klassiskt med jazzprägel. Bland annat ”Visa från Rättvik”, ”Chopin Goes Jazz” samt ett axplock från senaste skivan ”Sun Studio Sessions”.
 
Maria Wells sjöng bland andra ”My Baby Don´t Care For Me”, ”Route 66” och ”Swing It Magistern”.
 
Lars Risberg och Roine Johansson har spelat med Robert i många år så de är verkligen samspelta.
 
Konserten avslutades med popdängan ”Long Tall Sally” till stående ovationer.
 
Hasse Lehto