Hösten 2018

Klicka på bilderna för större format.

Stacey Kent med Jim Tomlinson
2018-10-14

Stacey Kent Foto: Mats Blomberg

Fotoalbum


Redan under sommaren kunde vi se biljettinköp från långa avstånd som Hallstahammar, Linköping, Helsingborg, Kristianstad och Härnösand. Vi hade fått en bekräftelse på att vi bokat en världsartist.
 
Igår var det så premiär i Vallentuna för Stacey Kents 10 dagars turne tillsammans med maken och ständige kollegan Jim Tomlinson. En handplockad trio bestående av Claes Crona på flygel, Hans Andersson på kontrabas och Johan Löfcrantz Ramsay på trummor kompletterade världsstjärnorna.

Det svänger så lätt och närmast friktionslöst när Stacey Kent och hennes band med tenoristen Jim Tomlinson i spetsen gör jazz med brasilianska förtecken.

Tomlinson spelade fantastiskt och glider nästan sömlöst in i Kents vokala figurer, vrider och skruvar dem eller upprepar dem med en liten fördröjning. Det är oerhört elegant.
Stacey Kent, med den fjäderlätta men samtidigt så uttrycksfulla rösten, är en artist som ledigt rör sig mellan flera språk och stilar.

De två seten är en resa mellan Antonio Carlos Jobims bossanova, den amerikanska sångboken och en fin samling original av främst Tomlinson. Ofta har de senare utsökta texter av Kazuo Ishiguro.

Claes Crona trio är mycket samspelta, synnerligen skickliga musiker med tydliga individuella anslag. Men här är det förstås Stacey Kents enorma spelglädje och vokala kvalitéer och Jim Tomlinsons fina solospel på sax och flöjt som gör kvällen så speciellt njutbar.

Att överlämna blommor till en resande artist är ingen bra idé. Håkan Mossberg överlämnade istället ett lokalt producerat frukost-set från Michael Anzengruber Keramik och Galleri i Vallentuna. Han förklarade att presenten valts med syftet att få hennes tankar att gå till vännerna i Vallentuna var gång frukosten intas i framtiden. Besök gärna hans butik/utställning på Lingonvägen 2.

Det blev en mycket fin kväll med mycket nöjd publik och artisterna var närmast rörda över hur väl vi tog emot dem.

Kjell Lövbom
 

Margareta Bengtson & Mathias Algotsson
2018-09-30

Mathias, Margareta, Svante o Klas Foto: Mats Blomberg

Fotoalbum

Margareta Bengtson voc, Mathias Algotsson p, Svante Söderqvist bas, Klas Lindquist s

Precis som förra hösten så öppnade jazzklubben med en rejäl tillställning. I år nådde vi inte upp i de publiksiffror som vi hade med Robert Wells förra året men det tog vi, enligt mig, igen med tanke på att vi invigde ett nytt fik samt att vi hade Jazztvs filmteam på plats som filmade hela konserten inför 178 besökare.

Konserten började med Mathias ensam satte sig vid pianot och började spela och när Margareta glider in på scenen tar musiken sig formen av Come Rain or Come Shine. Ungefär halva stycket framförs av denna duo innan resterande musiker (Klas Lindquist – sax och Svante Söderqvist – bas) glider in.
Detta koncept används flitigt under kvällens gång och bandet varierar konstant i storlek. De olika konstellationerna möjliggör väldigt olika förhållningssätt till musiken.

Mathias och Svante kan på duo ta ut svängarna rejält time-mässigt samtidigt som den fulla sättningen kan dundra på i straight ahead swing. Detta gjorde enligt mig konserten till en väldigt variationsrik sådan och jag upplevde aldrig att det blev kaka på kaka.

Till denna variation bidrog även repertoaren som i sig var väldigt blandad samt det faktum att Margaretas sång behandlades på så olika sätt. I ena stunden användes den som vilket instrument som helst i ett instrumentalt jazzsammanhang för att i nästa ta en mer traditionell roll.

Calle Stenman
 

Hayati Kafe o Bengt Lindqvist
2018-09-20

Hayati Kafe och Bengt Lindqvist Foto: Mats Blomberg


Hayati Kafe voc och Bengt Lindqvist piano
 
En kväll med Hayati blir alltid en upplevelse och aldrig trist. Tänk att ha den här förmågan att kunna variera sig med att uppträda med storband i Sverige eller Tyskland, grupper med andra artister eller skala ned till en pianist som denna kväll.
 
Vilken show vår egen Crooner stod för tillsammans med duktiga pianisten Bengt Lindqvist som Hayati började samarbeta med på 60-talet på Berns.
 
Innan kaffepausen hyllade Hayati Nat King Cole. Några höjdpunkter var ”Unforgettable” och ”Smile”.
 
I kaffepausen serverade vår nya samarbetspartner, Dixie Twins (tidigare Våning Ett), på nybakade morotskakor och kaffe. Det lovar gott inför vår premiär på Vallentuna Teater. Mer att läsa om Dixie Twins finns att läsa på https://www.vaningett.com/. Ett antal personer passade också på att köpa frikort till höstens konserter.
 
Efter pausen blev det mer ur Frank Sinatras repertoar. Vi fick höra t.ex. ”I´ve got you under my skin” och en komplett version av ”Fly me to the moon”.
 
Jag har fått många bevis på att konserten var mycket uppskattad från våra besökare. Självklart är vi glada och stolta över att få Hayatis hjälp med bokningar av artister av allra högsta klass.
 
Välkomna till Vallentuna den 30 september då vi får besök av Margareta Bengtson och Mathias Algotsson.
 
Kjell Lövbom