Hösten 2019

Klicka på bilderna för större format.

Blues transfusion och Anna Sahlene
2019-12-08

Anna Sahlene Foto: Mats Blomberg

Galleri


Efter att vi fått njuta av artister som Sharon Dyall & Sandviken Big Band, Isabella Lundgren, Titti och Erling med flera tillsammans med återigen några av jazzens största kunde det möjligen kännas som en stor uppgift att lyckas lämna en nöjd och glad Jano-bublik efter sig vid årets sista konsert i vår fina teater. Ett tvivel hade inte på något sätt varit märkligt, men oj, vad de visade upp för oss.

Leo Lindberg tog oss med storm vid sitt keyboard och vi längtar redan efter att få höra honom igen. Chris Montgomery lekte lika lätt fram synkoper som sugande swing vid sina trummor och navigerade lika avslappat skönt genom de bluesnummer som stod i setlistan. Max Schultz regerade sina solon och riff lika elegant som alltid på gitarren och kapellmästaren själv, Håkan Broström som vi för övrigt får träffa igen under vårprogrammet, blåste silvertoner ur sina saxofoner.

Anna då… Anna Sahlén, välkänd som mycket begåvad sångare och musikalartist. Kanske inte fullt lika känd hos de flesta av oss som urgullig barnstjärna bland Astrid Lindgrens uppskattade Bullerbybarn. Anna tog både oss i publiken och sig själv till stjärnorna. Sig själv till en självskriven stjärnplats i den svenska jazzeliten, och vår kära Janopublik som hon fick att tindra i salongen till hennes röst, frasering och inte minst dans.

Nu kan vi se fram emot vårens program med längtan i blick, men med ett fantastiskt jazzår bakom oss, inte minst med hjälp av Blues Transfusion.

Håkan Mossberg
 

Gustav Lundgren trio
2019-11-24

Gustav Lundgren trio Foto: Mats Blomberg

Galleri


Gustav Lundgren – Gitarr, Martin Höper – Kontrabas, Ola Bothzén – Trummor

Det blev en fin kväll med mycket väletablerade och välmeriterade jazzmusiker. Gustav Lundgren har besökt oss tidigare. Den första gången 1999 som förband med Fredrik Lindborg till Bernt Egerblads konsert på Täby Park Hotell. År 2015 fick vi höra honom i Stockholm Swing All Stars. Han är en av Sveriges bästa gitarrister dessutom en bra presentatör.

Den duktiga basisten Martin Höper gästade oss senast med Rigmor Gustafsson för något år sedan. Ola Bothzén är en mångsidig trummis med stor bred. Han har spelat med allt från Niels-Henning Ørsted Pedersen till Zara Larsson.

Gustav hade tagit med sig en nyinköpt gitarr och man kunde se på hans leenden att han med all rätt var nöjd med instrumentet.

Vi bjöds på en fin version av Jerome Kerns ”Smoke gets in your eyes”. Några standards blandades med Gustavs egna kompositioner.

Konserten avslutades med Miles Davis ”Green Dolphin Street” innan besökarna applåderade in ett extranummer då vi fick höra ”Ballad for Bill”.

I Café Traversen bjöds vi på mycket populär musik av Jonny Eks pianojazztrio med Jonny Ek – Piano, Tomas Sjödell – Kontrabas, Jonathan Leidecker – Trummor.

Nu återstår konserten med Anna Sahlene den 8 dec då MiaLii dukar upp till julbord och förvandlar Traversen till ett juligt vardagsrum. Vi öppnar dörrarna kl 16.00 så att julbordet kan ätas i lugn och ro. Glöm inte att boka innan konserten!

Kjell Lövbom
 

Titti Sjöblom – Mamma och idol
2019-11-10

Titti Sjöblom Foto: Mats Blomberg

Galleri


Titti Sjöblom sång, Ehrling Eliasson gitarr, Viktor Sand saxofoner, Krister Lundkvist piano, Hasse Larsson bas.

Denna måndag var ingen vanlig dag för mig på ”gymmet” i Tibble Badhus. Det var en ren fröjd att mötas av alla positiva kommentarer om Titti, Ehrlings och alla de andra duktiga musikanternas fina bidrag från igår.

På söndagseftermiddagen drabbades såväl E4 som E18 av olyckor och det bildades långa köer. Troligen påverkade det att några av de 198 som bokat platser valde att stanna hemma. Basisten Hasse Larsson kunde vittna om besvär att ta sig fram i trafiken. Vi är glada att han kom och bidrog med sin musikalitet och sitt glada humör.

Titti och Ehrling framförde många av mamma Alice mest populära sånger. Vi fick intressanta berättelser ur den mycket unga och ibland busiga dotterns perspektiv.

Titti och Ehrling har hittat ett fräscht grepp genom att skala av arrangemangen och tolka sångerna som de visklenoder de är.

Kvällen avslutades med ett extranummer i form av Swing it magistern som livsbejakande appell, med scatsång som visar arvet från mamma Alice Babs.

Efter denna populära konsert ser vi fram mot att ha Gustav Lundgren Trio på besök den 24 november. Då underhåller också Jonny Ek Trio i Café Traversen från kl 17.30

Kjell Lövbom
 

Sharon Dyall och Sandviken Big Band
2019-10-27

Sharon Dyall Foto: Mats Blomberg

Galleri


Sandviken Big Band… och som om det inte räckte med det, Sharon Dyall som solist.
 
En sådan där magisk kväll då Vallentuna Teater blir nästan fullsatt, av det enkla skälet att man vet vad som väntar och vilka förväntningar man än har så kommer de att infrias.

Att Sandviken kan sin storbandsjazz det vet man sedan länge, och att Sharon är en solstråle med en röst som matchar dem tvekar man inte kring. Och det blev så där… bra! Och åter igen gick man hem från ”klubben” med ett leende på läpparna och en varm känsla i kroppen.

Nämnas måste, dessutom, att café Traversen snabbt fylldes en god stund innan salongens dörrar slogs upp eftersom ett ännu bredare utbud av godsaker där har börjat locka många fler att ta tillfället i akt att umgås inte enbart i pausen utan också före konserten.

Martin Åklint, som gjorde stor succé söndagen dessförinnan med sin septett och Klasse Möllberg spelade dessutom i caféet till allas förtjusning.

Håkan Mossberg
 

Martin Åklint Sessions featuring Klasse Möllberg
2019-10-20

Martin Åklint Sessions med Klasse Möllberg Foto: Mats Blomberg

Galleri


Martin Åklint – piano, Klasse Möllberg – sång, 
Johan Tengholm – kontrabas, Jakob Bylund – trummor, Erik Tengholm – trumpet, Oskar Bergström - altsax, Björn Bäckström – tenorsax, Agnes Darelid – trombon, Daniel Gahrton – barytonsax


En av förmånerna med att jobba i Jano har varit att följa unga musiker från norrortskommunerna. De senaste åren har vi ofta genomfört dessa konserter i det fina Kulturrummet i Vallentuna Kulturhus.

Martin Åklint har varit hos oss flera gånger. Jag kan konstatera att han från att ha varit lovande blivit en fullfjädrad musiker och underhållare. Vi fick till och med höra honom sjunga ”sakta vi går genom stan”.

Alla musikerna i bandet är unga men så professionella när de spelar.
Klasse Möllberg må vara äldre, men när det gäller att sjunga och spela så är han lika ”ung”. Det var ett sant nöje att få höra Povel Ramels fina, svåra ”lingonben” framföras så suveränt av alla i bandet.

Klasses färdigheter på såg ska inte heller glömmas bort. Han kan spela väldigt många låtar på det instrumentet från Sandvik.

Efter konserten kom många önskemål från publiken att få höra bandet på vår stora scen i Vallentuna Teater. Vi får hoppas på det till nästa höst!

Kjell Lövbom
 

Isabella Lundgren med Calle Bagge Trio
2019-10-13

Isabella Lundgren med Calle Bagge Trio Foto: Mats Blomberg

Galleri


Isabella Lundgren sång, Calle Bagge piano, Palle Sollinger bas, Daniel Fredriksson trummor

Åh, vad lekande lätt det ser ut när riktiga virtuoser spelar på sina instrument, och åh, hur musiken de närmast verkar "leka fram" går rätt igenom huden och rakt in i hjärtat.
När Isabella Lundgren gästade Jano förra söndagen, tillsammans med Calle Bagges trio, satt publiken ömsom knäpptyst, ömsom jublande i teaterns röda stolar.

Isabella har en enastående röst och sjunger jazz med stor inlevelse och mycket empati fast hon nästan uteslutande väljer låtarna som förmedlar hopp, kärlek, värme och vänskap. Just de sångerna och melodierna som finns i jazzen, som hon sade själv.
Charles Chaplins Smile, Somewhere over the rainbow och I feel pretty är bara några få exempel på låtarna som blandar det nakna vemodets märkligt rustika positivism.
 
Calle Bagges fingrar leker sig fram över tangenterna, vitt och svart, svart och vitt precis som texterna i de oftast mycket kända och älskade, och inte att förglömma, odödliga sångerna. Ordinarie basisten Niklas Fernkvist ersattes för kvällen av Palle Sollinger som plockade ut underbara solon, då och då i lekfulla dueller med skickliga Daniel Fredriksson som hanterar sina trummor och rytmer lika elegant som den duktigaste magiker sin kortlek.

Flera extranummer, jubel och stående ovationer från en hänförd publik som fick våra gäster att känna sig synnerligen välkomna… och lika välkomna åter.
 
Håkan Mossberg
 

Fredrik Lindborg Trio
2019-09-29

Fredrik Lindborg Trio med stråkkvartett Foto: Mats Blomberg

Galleri


Saxar: Fredrik Lindborg, Bas: Martin Sjöstedt, Trummor Johan Löfcrantz Ramsay. Violin: Daniel Migdal, Violin: Henrik Naimark-Meyers, Viola: Ylvali Zilliacus, Cello: Amalie Stalheim

Denna vecka har Teatern intagits av "Woodstock 50 år" som repeterar inför turnékonsert i Sverige. Detta skapade olägenheter för oss och våra gäster, men stämningen var ändå god. Till nästa konsert ska ordningen vara återställd.

Höstens säsongstart inför 180 personer blev dock en kväll att minnas tillsammans med musiker av allra högsta klass. På trummor hade Daniel Fredriksson förhinder och ersattes av Johan Löfcrantz Ramsay.
Tänk att ha en sådan kompetent ersättare. Musikerna kom från när och fjärran. Johan kom från en konsert i Luleå och Fredrik hade haft en spelning i Helsingborg.

Det blev en unik kväll med hyllning av Sveriges kanske störste jazzlegendar i ett unikt samarbete med strängmusiker.
Amalie Stalheim är onekligen en av Nordens mest spännande unga cellister. Ja det är en mycket imponerande stråkkvartett som Fredrik har tagit med sig.

Efter mycket bifall från publiken avslutades kväll med Lars Gullin mest kända låt "Dannys Dream".

Vi fick många lovord för en fin kväll där även vårt Café, som numer serverar öl och vin i pausen, var uppskattat. Ett tips är att beställa innan konserten startar så finns varan på plats på ett bord i pausen.

Kjell Lövbom