Hösten 2021

Klicka på bilderna för större format.

Martin Åklint Sessions Feat. Hayati Kafe
2021-10-17

Hayati Kafe o Martin Åklint Sessions Foto: Håkan Mossberg

Galleri


Hayati Kafe – sång, Martin Åklint - piano, sång, Erik Tengholm – trumpet, Oskar Forsberg – altsax, Samuel Muntlin – tenorsax Agnes Darelid – trombon, Daniel Gahrton – barytonsax, Johan Tengholm – kontrabas, Oscar Johansson Werre – trummor

Det låg en lite tryckande förväntan över lokalen när jag anlände till Kulturrummet i vårt trevliga kulturhus i Vallentuna. Det var söndag den 17 oktober, och kanske var det fler än bara några av oss i Janos styrelse som varit med digitalt i våras när Martin tog hjälp av sina musikerkollegor i Martin Åklint Sessions för sin avslutningskonsert från Kungliga Musikhögskolan, för lokalen var synnerligen välfylld och våra jazzvänner på ett strålande humör. Idag skulle det bli konsert, och inte enbart med Martin & Co utan med vår egen sköna estradör och sångare Hayati Kafe som gästartist.

I första set bjöd Martin på sitt sedvanliga trevliga sätt in några av sina musiker i taget, med specialskrivna fina arrangemang just för den sättning som för närvarande stod framför oss. Några låtar senare var följaktligen gruppen fulltalig, med bas, trummor och en fyramans blåssektion och man bjöd på en efter en av jazzens örhängen och en del visor.

Martin är en skicklig pianist, vilket vi redan visste eftersom han otaliga gånger hedrat oss med att underhålla inför konserter i teatern, och han har samlat omkring sig en grupp  mycket skickliga musikervänner.

Efter en kort paus vidtog ett andra set, nu med Hayati som solist lika lysande som alltid. Reportoaren genom båda seten bjöd på en trevlig blandning av allt från folkkära visor till våra mest omtyckta standards, och det skall nämnas att Martin själv sjöng en god del i det första setet… mycket bra och uppskattat.

Konserten avslutades mycket passande med en särskild uppvaktning av Hayati som nyligen fyllt 80 år och därmed uppnått imponerande 65 år som sångare på scen, med blommor till både honom och Martin och med en rejäl "Happy birthday” från blås- och rytmsektionen.

Håkan Mossberg
 

Povels Naturbarn
2021-10-10

Lotta o Mikael Ramel Foto: Mats Blomberg

Galleri


Povels Naturbarn ”knäppte upp JANO publiken”
 
Lotta Ramel sång, Mikael Ramel gitarr o sång, Backa Hans Eriksson bas o sång.

Jag minns med glädje när Povel, Mikael och Backa Hans gästade oss den 25 september 2005. Povel skulle bara underhålla oss en halvtimme, men det blev en och en halvtimme samt en timme med förbandet Povel Ramel storbandet.
 
Igår fick se och höra en mycket lyckad och avskalad show där några av Povels mest välkända örhängen ur den 960st stor låtskatten framfördes om till exempel Ta av dej skorna. Underbart är kort och extranumret Dagen då visorna dör.

Syskonen bjöd på stor scenkonst och Mikael berättade om hur det var att växa upp i en stor musikfamilj. Lotta gjorde en förkortad av version av Karl Nilsson som ”staplade bräder”.

Många av oss i publiken har ju varit med ett tag och har egna minnen från Knäpp upp revyerna och de efterföljande stora krogshowerna under decennier.
 
Jag fick många positiva kommentarer om att det var en bra och kul kväll och att vi har ett bra ljud på våra konserter.

I vårt Café underhöll Jonny Ek som vanligt med fint pianospel.
 
Nu ser vi fram mot nästa veckas konsert med Martin Åklint Sessions och vår käre Hayati Kafe. Hayati firar 60 år på scenen och 80 på benen och hans sångröst är fortfarande på högsta nivå. Välkomna då till Kulturrummet i Vallentuna Kulturhus kl. 16.00.
 
Kjell Lövbom
 

Anna-Lotta Larsson
2021-09-26

Anna-Lotta Larsson Foto: Mats Blomberg

Galleri

Anna-Lotta Larsson sång, Fredrik Hermansson flygel och Martin Höper bas.

Efter 18 månaders uppehåll drog äntligen JANO´s konserter igång den 26 september med inte mindre än den skönsjungande Anna-Lotta Larsson.
 
Anna-Lotta har en fantastisk röst som berör. Utan svårighet kan hon växla mellan genrerna och levererar antingen det handlar om Barbro Hörbergs "Med ögon känsliga för grönt", Gershwins "Embraceable you" eller Ronny Erikssons "Livstycke". Till publikens glädje framförde hon tillsammans med pianisten Fredrik Hermansson och basisten Martin Höper ett varierat program med jazz, ballader och schlagers.
 
I Piteå Tidningen den 25 maj 1963 kunde man läsa följande; "Anna-Lotta Larsson är nio år och bor i Öjebyn. Hon är en duktig pianist och kan t o m uppträda offentligt och spela klämmiga låtar". Att hon fortsatt på den banan och kan uppträda offentligt råder det ingen tvekan om. Hon har en säkerhet på scenen och glimten i ögat som fångar publiken. Korta berättelser och roliga historier mellan sångerna skapade en mycket trivsam atmosfär.
 
I det sista numret för kvällen sjöng hon "Man ska leva för varandra" och fick med publiken i en skön allsång. Efter rungade jubel och applåder avslutade hon med Olle Adolphsons "Mitt eget land" som extranummer.
 
Sångerna som spelades:
 
1) Ensamhetens hav 2) Boy from Ipanema 3) Med ögon känsliga för grönt 4) Fly me to the moon 5) Aldrig äldre än så här 6) Let´s do it 7) Kort vals till min älskade 8) Overjoyed 9) Trubbel 10) Mest av allt 11) Livstycke 12) Embraceable you 13) Round Midnight 14) Cheek to cheek 15) All the way 16) Jag gjorde allt för skönhet 17) Oberoende vad fursten säger 18) Hyllning till Monica Zetterlund - Monicas Medley 19) Man ska leva för varandra 20) Mitt eget land.
 
Thore Flygel