Hösten 2021

Klicka på bilderna för större format.

Jan Lundgren Trio med Georg Riedel
2021-12-05

Jan Lundgren Trio Foto: Mats Blomberg

Galleri


Höstens program avslutades med en bejublad konsert där Jan Lundgren och hans trio med den hemlige gästen Georg Riedel fångade publiken i en musikalisk hyllning till Jan Johansson. Gruppen bjöd på en konsert i världsklass. Jan Lundgren är en respekterad och älskad jazzmusiker med en underbar känsla i sitt pianospel. Lätt och luftigt, lyriskt och vemodigt, lekfullt och svängigt. Tillsammans med den utmärkte basisten Mattias Svensson och Zoltan Csörz på trummor fick publiken se och höra deras utmärkta samspel och musikalitet.

En koppling till Jan Johansson uppenbarades när den hemlige gästen Georg Riedel intog scenen och inledde med att spela Visa från Utanmyra med Jan och Zoltan. Att Riedel i närtid fyller 88 år är svårt att begripa när han står lutad över kontrabasen och får tonerna att hoppa och studsa fram och bli till behaglig musik. Det är inte bara Jan Johansson som Riedel har samarbetat med utan listan är lång. Arne Domnérus, Cornelis Vreeswijk, Monica Zetterlund, Astrid Lindgren och Jan Allan för att nämna några namn.

Konserten avslutades med ett extranummer som blev en hyllning till Riedel själv. Jan Lundgren ropade in Riedel för att delta i framförandet av Idas Sommarvisa. Det blev en perfekt och bejublad avslutning på konserten med tanke på vintermörkret utomhus och minus 10 graders kyla.

Thore Flygel
 

Ellen Andersson
2021-11-21

Ellen Andersson Foto: Mats Blomberg

Galleri


Ellen Andersson – sång, Anton Forsberg – gitarr, Joel Lyssarides – piano, Niklas Fernqvist – kontrabas, Johan Löfcrantz-Ramsay – trummor

Under söndagskvällen den 21a november låg mörkret och kylan över Vallentuna, men inom teaterns väggar slog det gnistor om Ellen Andersson och hennes kvartett som bjöd på en konsert i absolut världsklass!

Med det senaste skivsläppet i ryggen (”You Should Have Told Me”) besöker sångerskan
Ellen Andersson och hennes kvartett Vallentuna teater för första gången. Det är också
titelspåret från den senaste skivan som öppnar kvällens konsert. Kvartetten, som förutom Ellen består av Anton Forsberg (gitarr), Joel Lyssarides (piano), Niklas Fernqvist (bas) och Johan Löfcrantz Ramsay (trummor) bjuder på egna arrangemang av låtar ur den amerikanska sångboken.

Programmet fortsätter med en långsam och bluesig version av låten ”Just Squeeze me” då hela teatern sätts i gungning! Vi får därefter höra ”Once upon a summertime”, där Ellens vackra och varma röst får stå i centrum. Kvartetten dansar kring henne med lätta steg och publiken kan bara luta sig tillbaka och njuta av det fantastiska arrangemanget. 

Konstellationen är individuellt brillianta och tillsammans otroligt lyhörda och samspelta. Jag tackar Ellen Andersson och hennes kvartett för en av mina bästa konsertupplevelser det här året!

Stort tack!

Jonny Ek
 

Lönnkrogen Band
2021-11-07

Lönnkrogen Band Foto: Mats Blomberg

Galleri


Björn Ingelstam – trumpet, sång, Klas Lindqvist – saxofon, klarinett, Dicken Hedrenius – trombon, sång, Filip Ekestubbe – piano, Niklas Fernqvist – bas, Daniel Fredriksson – trummor

Jazz när det är som allra bäst levererades av spelglada Lönnkrogen Band med Björn Ingelstam, Klas Lindqvist och Dicken Hedrenius i Vallentuna teater den 7 november.

Sammansättningen av Björn Ingelstam, sång och trumpet, Klas Lindqvist,saxofon och klarinett, Dicken Hedrenius, trombon, Filip Ekestubbe, piano, Niklas Fernqvist, bas samt Daniel Fredriksson på trummor är en svensk motsvarighet till Louis Armstrongs All Stars.

Med mycket stor känsla för den tidens musik bjöds en entusiastisk publik på en rad gamla pärlor. Entusiasmen blev inte mindre när Dicken Hedrenius gick loss och visade vad man kan göra med en trombon i Hoagy Carmichaels Stardust.

Bevis på att det blev en mycket lyckad söndagskonsert märktes på applåderna som knappt ville ta slut, alla glada leenden jag mötte samt alla superlativer jag hörde i "eftersnacket" när publiken lämnade teatern.

Thore Flygel
 

The Jazzcats
2021-10-24

The Jazzcats Foto: Mats Blomberg

Galleri


Terese Lien Evenstad – violin, Alexander Ivarsson - klarinett och sång, Agnes Darelid - trombon, Olof Wullt – gitarr, Samuel Löfdahl – kontrabas, Oskar Mattsson - trummor

Under söndagskvällen den 24 e oktober gästade Jazzcats scenen i Vallentuna Teater och bjöd på en underhållande och svängig konsert!

Kvällen öppnades med Benny Goodmans arrangemang av “Sing, Sing Sing (with a swing)” som fick sätta prägel för resten av konserten. Det svängde verkligen! Terese Lien Evenstad tar första solot ut navigerar skickligt fiolen kring låtens harmonik och även med rytmisk precision. Alexander Ivarsson på klarinett tar nästa solo och hade knappast lämnat Benny Goodman själv besviken!

Terese konverserar lätt och ledigt med publiken för att sen presentera bandet, som
geografiskt kommer från olika delar av sverige (Stockholm, Göteborg och Malmö). Gruppen bildades 2016 och har spelat ihop sedan dess och även släppt sin debutplatta 2019. Hon påpekar det fantastiska med att äntligen få träffa sina bandmedlemmar och spela inför publik igen, något som får publiken att utbrista i en spontan applåd. Glädjen är ömsesidig. 

Vidare bjuder sextetten på en rad arrangemang av välkända låtar ur standardrepertoaren. Agnes Darelid presenterar sig under ett solo på “But not for me” och får även där stora applåder från publiken. 

Alexander Ivarsson visar prov på stor musikalitet när han också presenterar många av låtarna med sin vackra röst. Vi får höra Nat King Coles version av låten “L-O-V-E” och det går att känna på spänningen i lokalen, vilken underbar presentation! Jag ser även att några ögon tårar sig, och kan inte låta bli att själv bli berörd.

Olof Wullt, som den här kvällen vikarierade på gitarr presenterar sig under “Sweet Georgia Brown” och bjuder på ett kort med smakfullt solo! Han gör ett mycket skickligt inhopp.

Det är en spännande kombination med klarinett, trombon och fiol som ger nytt liv till de klassiska och tidlösa arrangemangen som bandet framför. Tillsammans med en mycket kompetent trum- och bassektion i Oskar Mattsson och Samuel Löfdahl upplever vi ett storband i miniformat!

Publiken nöjde sig inte heller med ett extranummer applåderade fram ett andra innan kvällen var slut. Många lovord från publiken kunde höras efter konserten.

Tack till Jazzcats för en fantastisk konsert!

Jonny Ek
 

Martin Åklint Sessions Feat. Hayati Kafe
2021-10-17

Hayati Kafe o Martin Åklint Sessions Foto: Håkan Mossberg

Galleri


Hayati Kafe – sång, Martin Åklint - piano, sång, Erik Tengholm – trumpet, Oskar Forsberg – altsax, Samuel Muntlin – tenorsax Agnes Darelid – trombon, Daniel Gahrton – barytonsax, Johan Tengholm – kontrabas, Oscar Johansson Werre – trummor

Det låg en lite tryckande förväntan över lokalen när jag anlände till Kulturrummet i vårt trevliga kulturhus i Vallentuna. Det var söndag den 17 oktober, och kanske var det fler än bara några av oss i Janos styrelse som varit med digitalt i våras när Martin tog hjälp av sina musikerkollegor i Martin Åklint Sessions för sin avslutningskonsert från Kungliga Musikhögskolan, för lokalen var synnerligen välfylld och våra jazzvänner på ett strålande humör. Idag skulle det bli konsert, och inte enbart med Martin & Co utan med vår egen sköna estradör och sångare Hayati Kafe som gästartist.

I första set bjöd Martin på sitt sedvanliga trevliga sätt in några av sina musiker i taget, med specialskrivna fina arrangemang just för den sättning som för närvarande stod framför oss. Några låtar senare var följaktligen gruppen fulltalig, med bas, trummor och en fyramans blåssektion och man bjöd på en efter en av jazzens örhängen och en del visor.

Martin är en skicklig pianist, vilket vi redan visste eftersom han otaliga gånger hedrat oss med att underhålla inför konserter i teatern, och han har samlat omkring sig en grupp  mycket skickliga musikervänner.

Efter en kort paus vidtog ett andra set, nu med Hayati som solist lika lysande som alltid. Reportoaren genom båda seten bjöd på en trevlig blandning av allt från folkkära visor till våra mest omtyckta standards, och det skall nämnas att Martin själv sjöng en god del i det första setet… mycket bra och uppskattat.

Konserten avslutades mycket passande med en särskild uppvaktning av Hayati som nyligen fyllt 80 år och därmed uppnått imponerande 65 år som sångare på scen, med blommor till både honom och Martin och med en rejäl "Happy birthday” från blås- och rytmsektionen.

Håkan Mossberg
 

Povels Naturbarn
2021-10-10

Lotta o Mikael Ramel Foto: Mats Blomberg

Galleri


Povels Naturbarn ”knäppte upp JANO publiken”
 
Lotta Ramel sång, Mikael Ramel gitarr o sång, Backa Hans Eriksson bas o sång.

Jag minns med glädje när Povel, Mikael och Backa Hans gästade oss den 25 september 2005. Povel skulle bara underhålla oss en halvtimme, men det blev en och en halvtimme samt en timme med förbandet Povel Ramel storbandet.
 
Igår fick se och höra en mycket lyckad och avskalad show där några av Povels mest välkända örhängen ur den 960st stor låtskatten framfördes om till exempel Ta av dej skorna. Underbart är kort och extranumret Dagen då visorna dör.

Syskonen bjöd på stor scenkonst och Mikael berättade om hur det var att växa upp i en stor musikfamilj. Lotta gjorde en förkortad av version av Karl Nilsson som ”staplade bräder”.

Många av oss i publiken har ju varit med ett tag och har egna minnen från Knäpp upp revyerna och de efterföljande stora krogshowerna under decennier.
 
Jag fick många positiva kommentarer om att det var en bra och kul kväll och att vi har ett bra ljud på våra konserter.

I vårt Café underhöll Jonny Ek som vanligt med fint pianospel.
 
Nu ser vi fram mot nästa veckas konsert med Martin Åklint Sessions och vår käre Hayati Kafe. Hayati firar 60 år på scenen och 80 på benen och hans sångröst är fortfarande på högsta nivå. Välkomna då till Kulturrummet i Vallentuna Kulturhus kl. 16.00.
 
Kjell Lövbom
 

Anna-Lotta Larsson
2021-09-26

Anna-Lotta Larsson Foto: Mats Blomberg

Galleri

Anna-Lotta Larsson sång, Fredrik Hermansson flygel och Martin Höper bas.

Efter 18 månaders uppehåll drog äntligen JANO´s konserter igång den 26 september med inte mindre än den skönsjungande Anna-Lotta Larsson.
 
Anna-Lotta har en fantastisk röst som berör. Utan svårighet kan hon växla mellan genrerna och levererar antingen det handlar om Barbro Hörbergs "Med ögon känsliga för grönt", Gershwins "Embraceable you" eller Ronny Erikssons "Livstycke". Till publikens glädje framförde hon tillsammans med pianisten Fredrik Hermansson och basisten Martin Höper ett varierat program med jazz, ballader och schlagers.
 
I Piteå Tidningen den 25 maj 1963 kunde man läsa följande; "Anna-Lotta Larsson är nio år och bor i Öjebyn. Hon är en duktig pianist och kan t o m uppträda offentligt och spela klämmiga låtar". Att hon fortsatt på den banan och kan uppträda offentligt råder det ingen tvekan om. Hon har en säkerhet på scenen och glimten i ögat som fångar publiken. Korta berättelser och roliga historier mellan sångerna skapade en mycket trivsam atmosfär.
 
I det sista numret för kvällen sjöng hon "Man ska leva för varandra" och fick med publiken i en skön allsång. Efter rungade jubel och applåder avslutade hon med Olle Adolphsons "Mitt eget land" som extranummer.
 
Sångerna som spelades:
 
1) Ensamhetens hav 2) Boy from Ipanema 3) Med ögon känsliga för grönt 4) Fly me to the moon 5) Aldrig äldre än så här 6) Let´s do it 7) Kort vals till min älskade 8) Overjoyed 9) Trubbel 10) Mest av allt 11) Livstycke 12) Embraceable you 13) Round Midnight 14) Cheek to cheek 15) All the way 16) Jag gjorde allt för skönhet 17) Oberoende vad fursten säger 18) Hyllning till Monica Zetterlund - Monicas Medley 19) Man ska leva för varandra 20) Mitt eget land.
 
Thore Flygel