Våren 2016

Klicka på bilderna för större format.

Johan Stengård and his Jazz Big Band
2016-04-10

Johan Stengård Big Band Foto: Lennart Andersson

Trumpeter
Marcus Alm; lead - professional freelance
Olle Hedström; soloist - Beridna högvakten/professional freelance
Mikael Renliden; Cotton Club / professional freelance
Mats-Olof Svantesson; Sveriges Radio Symfoniorkester

Tromboner
Anders Stengård; lead / professional freelance & artist
Tomas Hillebrandt; soloist / professional freelance
Johan Åström; soloist / professional freelance
Kristoffer Siggstedt; Bass-trombone / professional freelance

Saxar
Johan Stengård; lead alto / professional freelance
Mats Wallin; alto - Sveriges Radio Symfoniorkester
Mikael Trense; tenor - professional freelance
Samuel Muntlin; tenor - professional freelance
Tobias Hellman; baritone - professional freelance

Trummor
Magnus Fritz - proffesional  freelance

Bas
Lars Risberg; professional freelance

Piano & Sång
Olle Eilestam; professional freelance

Sång
Linda Fritiof; professional vocalist & artist


Wow! Vilken avslutning på vårsäsongen! Denna vår sista söndag denna säsong var vi mycket förväntansfulla. Vi har ju slutat de senaste säsongerna med ett storband. Dels vet vi att många gillar storband samt att det blir en festlig avslutning.
 
Vi var också lite nervösa eftersom vi efter flytten till Vallentuna har tappat lite publik, även om vi fått en hel del nya också. Dessutom var ju det ambitiösa programmet bestämts innan vi visste att vi måste flytta. Nervositeten visade sig onödig, för första gången hade vi fullt hus med drygt 300 betalande.
 
Medlemmar ur bandet började dyka upp redan vid 4-tiden och det brukar båda gott. Vi hade dessutom fått en ”karta” över hur de skulle sitta på scenen. Det märkets när man talade med musikerna innan konserten att de var mycket taggade.
 
Bandet består av proffsmusiker, några är renodlade jazzmusiker andra spelar i symfoniorkestrar eller pop och rockbranschen. Gemensamt för alla är att de gillar att spela, så mycket så att de kommer och repeterar varje måndag, på sin ofta enda lediga dag i veckan.
 
Direkt när de öppnade med ”Satin Doll” förstod vi att det skulle bli något extra. De spelade väldigt tätt och härliga ensemblepartier och med bett i trumpetsektionen. Att få till ett sådant spel måste bero på orkesterledaren. Johan Stengård är ju för de flesta mest bekant som tenorsaxofonist. Nu vet vi att han är en mycket bra orkesterledare också.
 
Musiken då? Jo, vi fick höra sammanlagt 26 välkända låtar som alla känner igen. Det var bara originalarrangemang av låtar som vi hört av fram för allt Basie och Frank Sinatra.
 
Det blev ju inte sämre av att pianisten Olle Eidestam även var en duktig sångare i Frank Sinatras anda. Vi hörde även Linda Frithiof i 6 låtar, ännu en duktig sångerska som vi inte hört så mycket i jazzsammanhang.
 
Efter pausen spelade Johan ”My Way” på duo med Olle Eidestam, mycket vackert.
 
När klockan blev nio spelade man sista låten som var ”New York” och som extranummer fick vi ”The Lady Is A Tramp” och publiken jublade och applåderade länge!
 
Välkomna tillbaka i höst!
 
Hälsar Hasse Lehto

Sylvia Vrethammar
2016-04-03

Sylvia Vrethammar Foto: Mats Blomberg


Sylvia Vrethammar, Klas Lindquist s, Hans Backenroth b, Peter Nydal flygel, Chris Montgomery trummor

Den här kvällen blev verkligen en av säsongens höjdpunkter inför stor publik.

Kvällens stjärna Sylvia Vrethammar hade som alltid god kontakt med publiken. Programmet för  kvällen var ”Jazz meets Brazil”. Vi fick höra jazzstandards som ”There will never be another you” , ”In a Mellow Tone” och sambalåtar från ett Jobim medley.

Musikerna har Sylvia valt med stor omsorg. Hans Backenroth visade vilken fin basist han är i ”The man I love”. Klas Lindquist var som vanligt alldeles utmärkt på saxofon och klarinett. Peter Nydal är en duktig pianist. Chris Montgomery som är ny i bandet skötte trummor på bästa sätt.

Sylvia sjöng ”I en liten bar” som är komponerad av hennes svärfar Heinz Giertz och Stevie Wonders ”You are the sunshine of my life”.

Nu avslutar vi säsongen med Johan Stengård och hans Big Band nästa vecka i bästa storbandsanda. Innan konserten får vi höra levande musik av Stig Kjellin och hans kamrater i café Traversen från kl 17.40.

Välkomna och få information om vårt höstprogram!

Kjell Lövbom
 

Förband: Johannes Jareteg Trio
2016-04-03

Johannes Jareteg Foto: Mats Blomberg


Johannes Jareteg flygel, Jakob Hjalmarsson trummor och Jonas Grumstedt bas.

Förbandet överraskade publiken och fick mycket applåder och beröm.

Johannes Jareteg är redan en mästare på att arrangera klassisk musik till jazz och att spela piano och ”synt”. Denna kväll påminde ”synten” mest om en kyrkorgel. Lite ovanligt men kul med trumsolon av Jakob Hjalmarsson. Jonas Grumstedt är en lovande basist som fick låna Hans Backenroths basförstärkare.

Några medlemmar som normalt inte lyssnar på klassisk musik tyckte också att det var lärorikt. Vi fick höra Wilhelm Pettersson-Berger, Lars-Erik Larsson och Beethoven.

Det var säkert inte sista gången vi fick höra Johannes Jareteg!

Kjell Lövbom
 

Bröderna Trück
2016-03-20

Bröderna Trück Foto: Mats Blomberg


Magnus Sandgren acc, Martin Andersson acc, tbn, Christian Karlsson g, Seppo Ylikoski g, Eleonore Larsson vo, Jonas Huhtala b, Johan Krussgård tr.
 
En mycket trevlig och lättsam konsert fick vi höra denna afton. De spelade hitlåtar från 30- till tidigt 40-tal. De var tidstypiskt klädda både elegant och lite bonnigt, om man får säga så.
 
Låtarna presenterades i första hand av Martin Andersson och Eleonore Larsson. De öppnade med ”Se God Afton mina Vänner”.
 
Vi fick även höra ”Vårat Gäng” och ”How Do You Do Mr Swing. Man spelade även ”Anette” av Johnny Bode och den är misstänkt lik ”Sheik of Araby”. Johnny Bode var för övrigt en mycket udda kompositör och sångare med ett ganska eller mycket tragiskt levnadsöde. Det kan man läsa om på Wikipedia som en parentes.
 
Klockan hann bli över 21 när publiken hade applåderat tillräckligt länge för att få ett extranummer och det blev ”After You´ve Gone.
 
Hasse Lehto

Förband: Trouvé
2016-03-20

Sara Sissay Foto: Mats Blomberg


Sara Sissay vo, Jacob Holte Thoresen g, Eirik Hj Lund b, Andreas Pettersson tr.
 
Vi i Jano strävar ju efter att ha en så bred repertoar som möjligt och där alla skall kunna hitta en musik som passar.
 
Vi vill även uppmärksamma nya jazzmusiker och ge dem möjlighet att spela inför publik. Denna kväll blev det väldigt tydligt då vi hade Trouvé som förband. De spelade en musik som genremässigt låg på den andra änden av jazzskalan, fascinerande!
 
Trouvé är ett fint exempel på vad som uträttas på Musikhögskolor och andra musikklasser i Sverige.
 
Hasse Lehto
 

Jesse Lindgren, Anders Linder och Dixiesnubbarna
2016-03-13

Dixiesnubbarna Foto: Mats Blomberg


Jan Gunnar Stolpe – trumpet, Jens Jesse Lindgren – trombon, Anders Linder – klarinett och tenorsax, Göte Wilhelmsson – piano, Jakob Ullberger – gitarr och banjo, Staffan Sjödin – bas, Björn Sjödin – trummor.

Med vårens största publiksiffra, 225 personer, fick vi en helkväll med Dixiesnubbarna. Dessa rutinerade musiker vet vad en publik önskar sig av ett dixieland band.

Jesse Lindgren var som alltid en alldeles utmärkt presentatör. Anders Linder höll sig till sång och utmärkt spel på klarinett och tenorsax. Anders gjorde sin egen tolkning av Povel Ramels ”Gräsänklingsblues” som för dagen hade fått en modifierad text med miljöbudskap.

Bandet spelade ”I wish I could  shimmy with my Sister Jane” som är en upptempo låt skriven av Clarence Williams and Armand Piron.
 
Vi fick höra Spencer Williams ”Basin Street Blues"och "Royal Garden Blues" som Anders döpte om till ”Ångest i Kungsan”.
 
Jan Stolpe spelade trumpet tillsammans med den legendariske pianisten Göte Wilhelmsson i "Sweet Lorraine" och Anders Linder briljerade i "Body And Soul" som framfördes på svenska med titeln ”Kroppen och själen”.

Anders sjöng "Pennies from heaven" medan Jesse samtidigt sjöng "I can't give you anything but love". Vi kunde konstatera att musiken är densamma och endast texten skiljer dem åt.
 
Anders briljerade tillsammans med Göran i ett dubbelt trumsolo i "Some of these days".

Jakob Ullberger drog ned bandets medelålder och spelade mycket bra på banjo och gitarr.

Det går fort när man har trevligt och kvällen avslutades med "When the saints go marchin in".

Vi fortsätter med lättsam musik nästa vecka när Bröderna Trück som vi sett i Allsång på Skansen gästar oss tillsammans med förbandet Trouve.

Det ska bli kul! Missa inte det!
 
Kjell Lövbom
 

Jam
2016-03-06

Jammare Foto: Mats Blomberg


Hans Ling ts, as, Wojtek Rutkowski p, Ulf Hammarstrand b, Mats Jadin tr.
 
Vårens första jam blev som vanligt en trevlig och omtyckt tillställning, dessutom dök det upp flera nya jammare.
 
Som vanligt öppnade huskompet med 2 låtar av Earl Hines, Rosetta och Sweet Loraine.
 
Sedan intogs scenen av Jan Gunnar Persson as, Göran Bohlin cl, Erik Svanholm tbn.  De spelade först Bye Bye Blackbird och sedan Autumn Leaves.
 
I sistnämnda låt anslöt Björn Järvheden med sin altsax. Sedan fortsatte han ensam med kompet i Prince Albert.
 
Därefter kom Emma Staaf vo och Roger Sjöstrand ts i Hit the Road Jack och Dream a Little Dream Of Me. Klicka här så kan du lyssna!
 
Så kom Dicken Hedrenius tbn, med sin fru Catta fl, vo och sonen Arvid på bas. De spelade först I Took A Trip On A Train. Sedan anslöt Roger Sjöstrand och Hasse Ling i Body and Soul.
 
En ny bekantskap, Magnus Selander kom med sin tenorsax. Vi fick höra On Green Dolphin Street och Trick a Trip (om vi uppfattade det rätt).
 
Sedan var det dags för nya ansikten. Stig Kjellin tr, Bengt Larsson p, vo, Lennart Lindqvist vo. Tillsammans med Erik Svanholm tbn och Gunnar Bohlin cl spelade de All of Me och My Blue Heaven.
 
När kvällen började bli sen återkom Roger Sjöstrand, Jan Gunnar Persson, Göran Järvheden, Hasse Ling och Dicken samt Göran Järvstrand på trummor. De lät oss höra Satin Doll och Har ni cykellås eller Honeysuckle Rose som den också kallas ibland.
 
Magnus Selander återkom med Dicken och Catta i Polka Dots And Moon Beams och How High The Moon. Då hanterades trummorna av Eje Pejnerud.
 
Allt roligt har ett slut så även detta jam. Erik Svanholm och övriga huskompet tog plats på scenen och avslutade kvällen med Perdido.
 
Hasse Lehto

Sven Zetterberg Bluesband
2016-02-28

Sven Zetterberg Foto: Mats Blomberg

Sven Zetterberg vo, gitarr, harm, Thomas Hammarlund gitarr, Matti Ollikainen, keyb, Mikael Fahleryd bas, Jim Ingvarsson trummor.

Många hade längtat efter att vi återigen skulle ha Sven Zetterberg hos oss på Jazzklubb Nordost.

Zetterberg har turnerat runt på Sveriges scener sedan 70-talet tillsammans med sitt munspel och sin gitarr och är mycket efterfrågad av vår publik. Den här kvällen kom det drygt 200 personer.

En för mig ny bekantskap var Thomas Hammarlund som var en utmärkt gitarrist. Thomas pappa ”CG” ”rattade” en gång i tiden det populära radioprogrammet Sveriges Bilradio.

Matti Ollikainen på keyboard spelade en fantastisk version av sin egen "Ullatti Boggie".

Sven berättade att han samarbetat Sunny Land Slim som också hjälpt Muddy Waters till framgång.

Vi fick höra fina versioner av Svens egna låtar som ”My blues got me walking” och ”Besides". I låten "All I wanna hear is Jimmy Read" bekänner Sven sin beundran för Jimmy.

Den populära kvällen avslutades med extra nummer där publiken fick höra ”Walk out like a lady”.

Det skulle förvåna mig och vi om något år inte tar chansen att få återse det här populära bandet.

Nästa vecka är det jam! Kom och var med och spela eller bara lyssna tillsammans med Hasse Ling och husbandet.

/Kjell Lövbom
 

Vivian Buczek
2016-02-21

Vivian Buczek Foto: Mats Blomberg

Vivian Buczek – sång, Martin Sjöstedt – piano, Niklas Fernqvist – bas, Johan Löfcrantz Ramsay – trummor
 
Det är inte lätt för en sångerska att sjunga som den stora legenden Ella Fitzgerald. Vivian Buczek kunde hantera det alldeles utmärkt och dessutom berätta om Ella.

Vi har tidigare hört Vivian med Hector Bingert och Peter Asplund i fina konserter på Täby Park Hotell.

Martin Sjöstedt stampar takten och är en utmärkt pianist. Han hade arrangerat de flesta låtarna i programmet "A tribute to Ella".

Vi fick njuta av låtar som "Taking a chance on love" och från Cole Porters songbook ”It's all right with me”. Därefter var det dags för Gershwin och "Someone to whatch over me" och "The man I love".

Efter paus fick vi en fin version av "Caravan" komponerad av gitarristen Juan Tizol och Duke Ellington och Vivian fortsatte med Dukes "Sophisticated Lady".

Ja många av oss fick möjlighet att uppdatera oss på en av jazzhistoriens största sångerskor som ju också hade ett fint samarbete med Louis Armstrong.

Kvällens musiker höll verkligen högsta klass. Johan Löfcrantz Ramsay har vi sett hos oss flera gånger och han medverkar också i TV programmet i "Moraeus med mera" från Orsa. Johan är en fantastisk trummis som är många sångerskors favorit att arbeta med.

Som extranummer fick vi höra en mycket fin "Misty".
Vi är glada för allt beröm vi fick för en fin konsert.

Nästa vecka blir det mycket folk när bluesgiganten Sven Zetterberg gästar oss med sina fina musikanter. Många har redan bokat biljetter!

Välkomna då!

Kjell Lövbom
 

Mads Tolling Quartet
2016-02-14

Mads Tolling Quartet Foto: Mats Blomberg

Mads Tolling violin, Jacob Fischer gitarr, Kasper Tagel bas och Karsten Bagge trummor

Det var 152 personer som firade Svend Asmussens 100 årsdag, två veckor för tidigt, tillsammans med violinisten Mads Tolling och Svends gitarrist under senare delen av karriären Jacob Fischer. De är två lysande musiker. Övriga i bandet var basisten Kasper Tagel och trumslagaren Karsten Bagge som också är väldigt duktiga.

Det blev en svängig kväll med många Asmussen klassiker som t.ex ”I got rythm”, den kluriga femtaktaren ”Hambo om bakfoten” och Stardust. En av de verkliga höjdpunkterna var ett populärt medley med ”Den lille Ole”, ”Honeysuckle Rose” och Svends välkända signatur ”June Night”.

Jacob Fischer har besökt oss flera gånger tidigare och han är en mycket skicklig gitarrist. Vi fick höra honom i Ulrik Neumans kända ”Kärleksvals” och fina solon t ex. i ”Honeysuckle Rose”.

Efter många och långa applåder belönades vi med SweDanes ”Scandinavian Shuffle” som extranummer.

Vi beklagar de som missade den här höjdarkonserten!
Nu ser vi fram mot Vivian Buczeks hyllning till Ella Fritzgerald nästa Söndag.

/Kjell Lövbom
 

Förband: Joel Lyssarides Trio
2016-02-07

Joel Lyssarides Trio Foto: Mats Blomberg

Joel Lyssiradis piano, Josef Kvarnbäck bas och Hannes Sigfridsson trummor

Så var då Joel och Josef tillbaka till Vallentuna Teater efter många önskningar från vår publik. Hannes Sigfridsson hade anslutit sig och så blev det en trio.

Sedan förra framträdandet hos oss har Joel och Josef representerat Sverige i en musikfestival för unga i Tammerfors. Trion har varit och spelat jazz i Indien. Kvällens konsert bestod av låtar som spelades i Indien.

Konserten inleddes med ”Bésame Mucho” (en mexikansk mycket känd låt som betyder ungefär ”Kyss mig”).

Därefter fortsatte trion med ”Doroles” och ”Angel Eyes”. Den mycket populära konserten avslutades med ”Pacos Tacos”.

Vi vill gärna fortsätta att följa Joel, Josef och Hannes och kommer säkert att bjuda in dem fler gånger till oss.

Kjell Lövbom
 

Thou Shalt Swing
2016-02-07

Thou Shalt Swing Foto: Mats Blomberg

Terese Lien Evenstad – violin, Joakim Sandgren gitarr,Albin Vesterberg gitarr, Daniel Forsberg bas, gäst Sarah Sissay sång

Efter snabba förändringar på scenen fortsatte kvällen med glad och utåtriktad fransk swingmusik i Django Reinhardts stil samt några jazzstandards.

Konserten inleddes med ”Micro” som är skriven av Django själv. Vi fick också höra ”Douce Ambiance” som går i moll och därefter en av Djangos allra största ”hitlåtar” dvs ”Djangos Tiger”.

Den här kvällen var bandet för ovanlighetens skull förstärkta med en sångerska som var den fantastiska Sarah Sissay. I första set sjöng Sarah ”Them there eyes” och ”Chick to Chick”.

Efter paus fick vi höra Thou Shalt Swingt spela typisk gypsy musik som ”Belleville” och ”Troublant Bolero”. Senare kom Sarah tillbaka med ”Embraceable you” och ”Undecided”.

Som extranummer fick vi höra Sarah sjunga Fats Wallers ”Honey Suckle Rose”.

Jag vågar påstå att Terese är vår nästa storstjärna inom fioljazz. Dessutom är jag övertygad om att vi kommer att träffa Sarah fler gånger.

Vilket nöje att få jobba med fantastiska unga musiker som är så positiva och samarbetsvilliga.
 
Kjell Lövbom
 

Anna Sise "Detour ahead"
2016-01-31

Anna Sise Foto: Mats Blomberg


Anna Sise sång, Martin Sjöstedt, piano, Karl Olanderson, trumpet, Moussa Fadera, trummor, Thomas de Paula Eby, slagverk, Max Schultz, gitarr och Patrik Boman, bas


Äntligen har vårsäsongen startat och som vanligt känns det lite nervöst. Särskilt nu när vi har flyttat till Vallentuna. Och som vanligt, höll jag på att säga, behövde vi inte oroa oss. Det kom 152 personer, vi har ju en sådan fantastisk publik!

Anna Sise har ju besökt oss flera gånger och hon gjorde ett program runt hennes nya CD, ”Detour Ahead” som är en hyllning till Billie Holiday. 

Vi fick naturligtvis även höra Strange Fruit och Love for Sale. Mellan låtarna berättade Anna mycket trevligt om hur otrevligt det kunde vara att leva för Billie och andra utsatta personer på den tiden.

Men vi fick även höra andra låtar som Lover Come Back To Me och som avslutning Ain’t Misbehavin´.

De flesta i kompet känner vi ju väl och de är ju högsta klass med Karl Olandersson och Max Schultz i spetsen. För att inte tala om Martin Sjöstedt som skrivit de flesta arrangemangen.

Hasse Lehto