Våren 2018

Klicka på bilderna för större format.

Jump4Joy på Majfesten i Vallentuna
2018-06-02

Jump4Joy

Ulf Sandström – piano, Bo ”Mighty” Gustafsson – tenorsax, Kenneth Björnlund – trummor och Morgan Korsmoe – bas.
 
Årets majfest på Vallentuna Torg blev en mycket varm tillställning på en av försommarens finaste dagar. Det var som vanligt ett bra sammansatt program med bl. a. stipendieutdelningar från Rotary till unga duktiga musiker från Kulturskolan, körsång med Vallentunasektionen av Joyvoice, Hela Vallentuna bakar. Vår nye styrelsemedlem Håkan Mossberg höll i trådarna och genomförde dagen på ett mycket professionellt sätt.

Med anledning av att Vallentuna blivit utsedd till årets jazzkommun så deltog Jano med att som sista programpunkt bjuda besökarna på Blues, Boogie med Jump4Joy.

– Extra roligt, berättade Håkan efteråt, var att flera besökare kom fram till mig redan tidigt på dagen och frågade om det verkligen var Jump4Joy som skulle avsluta dagen… riktiga Jump4Joy, med Uffe Sandström..? Det gladde mig verkligen att kunna svara att det var så, fortsatte han, och det gladde publiken oerhört.

Ulf Sandström höll ett högt tempo i en energisk musikunderhållning med tydliga New Orleans influenser och understödd av den andre frontpersonen Bo Gustafsson. Vi fick anledning att gratulera Kenneth Björnlund som spelade trummor så fint på sin egen födelsedag. På bas fick vi höra en ersättare i form av Morgan Korsmoe, som skötte sig utmärkt.

Det blev en fin avslutning på eftermiddagen som såväl besökare som bandet var nöjda med.

Kjell Lövbom
 

Hans Backenroth & Friends
2018-04-08

Hans Backenroth Foto: Mats Blomberg

Fotoalbum


Hans Backenroth med vänner avslutar vårsäsongen på JANO

Som det anstår årets jazzkommun blev det ett värdigt och mycket lyckat avslut på säsongen med basisten Hans Backenroth och hans vänner.

Och inte vilka vänner som helst; på tenorsax Nisse Sandström nestorn som spelat jazz längre än de flesta men fortfarande med den fina tonen i behåll, den sällsynt begåvade unge pianisten Leo Lindberg (som för övrigt fick Faschings Vänners stipendium för några år sedan), den alltid lika elegant spelande trummisen Jocke Ekberg och den mycket duktige gitarristen Erik Söderlind. Och självklart med kapellmästaren själv, något av en svensk mästare på bas. Dessutom den speciella gästen, den välsjungande och charmiga sångerskan Christina Gustafsson.

Det var med andra ord bäddat för en lyckad jazzkväll. Och lyckat blev det med en variation av kända och okända låtar, framförda med stor proffsighet. De sistnämnda komponerade av sångerskan Christina. Jazz man blir glad av, jazz som låter som det skall.

Trots envetna applåder av en stor publik blev det dock bara plats för ett extranummer.
Intressant nog spelades hela konserten in och kan således ses och höras på jazztv.se

Lars Olsson
 

Viktoria Tolstoy med Claes Crona Trio
2018-03-25

Viktoria Tolstoy o Claes Crona Trio Foto: Håkan Mossberg

Fotoalbum


Viktoria Tolstoy voc, Claes Crona p, Hans Andersson b och Johan Löfcrantz Ramsay tr

Den 25/3 var på många sätt en helt idyllisk vårdag med strålande solsken och en klocka som inte riktigt var överrens med mig om vilken timme vi var inne på.

En sorts grädde på detta mos av vår var helt klart att vi på kvällen hade en fantastisk konsert med Viktoria Tolstoy.

Med sina 240 besökare så var detta vår andra mest besökta konsert denna säsong och om vi ska använda publikens reaktioner som någon sorts måttstock så var det även en av de mest uppskattade.

Viktoria inledde konserten med klassikerna "Come Rain Or Come Shine" och "Nearnes Of You" för att sedan, efter en liten debatt om vems låtlista som faktiskt gällde, framföra en pigg beatversion av Caravan. I denna version hade basen än väldigt framträdande roll och låten pendlade mellan en beatig a-del och en b-del som bröt ut i total brakswing.

Efter "I Thought About You"och "I Love The Life I Live" kom vi fram till konsertens (enligt mig) höjdpunkt. Viktoria framförde en fantastisk version av "Jag Vet En Dejlig Rosa". Kanske är det min svaghet för folkmusik som spökar men enligt mig stod verkligen detta nummer fram bland de andra i konserten. Efter detta och en till låtordningsdebatt avslutades första sätt med "Making Whoopee" och "Don’t Get Around Much Anymore".

Andra set inleddes med "How Deep Is The Ocean". En duett med Viktoria och Claes som sedan, tillsammans med de resterande musikerna, mynnar ut till en upptempo-version med trumfeature.

Efter "The Masquerade Is Over" kom en version av "My Funny Valentine" där Claes Crona verkligen kom till sin rätt. Men stämningen växlade snabbt och vemodet byttes ut mot "The Way You Look Tonight" och Ray Charles "Hallelujah I Love Her So". Den sistnämnda framfördes som en duett av Viktoria och Hans Andersson och var även denna något stod ut bland de övriga låtarna.

Detta set avslutades med "Some Other Time" och "Since I Fell For You". Men för att citera Viktoria så är det ju “väldigt jobbigt att gå” så de sköt upp det jobbiga, stod kvar och bjöd oss på "It Don’t Mean A Thing".

Calle Stenman
 

Jazzcats
2018-03-18

Jazzcats Foto: Håkan Mossberg

Fotoalbum


Terese Lien Evenstad violin, Alexander Ivarsson – klarinett/vokal, Johan Åström – trombon, Alf Carlsson – gitarr, Arvid Julander kontrabas och Oskar Mattsson – trummor
 
De professionella jazzkatterna spelade jazz från 30–40 talet och visade ren och skär spelglädje. Bandet bjöd på instrumental musik med inslag av utmärkt sång av Alexander Ivarsson inlindat i de fina arrangemangen.

Deras energifyllda musik satte guldkant på den sena eftermiddagen för vår nöjda publik. Gemensamt för alla musikerna är att de tillhör landets mest lovande yngre jazzmusiker på sina olika instrument.

Vi har en sådan här konsert med ett yngre band varje år och det är en av mina favoriter. Det var roligt att höra alla uppskattande kommentarer efter konserten.
 
Kjell Lövbom
 

Orgeljazz med Monica Dominique
2018-03-11

Dominique Laikin Bådal Sedgwick Foto: Mats Blomberg

Fotoalbum


Monica Dominique hammondorgel, Rigmor Bådal bas, Justina Lakin trummor,
Gäster Amanda Sedgwick altsax, Hayati Kafe sång


Vi är bortskämda med höga publiksiffror på våra konserter. Så även denna kväll då 218 hade prioriterat att komma och lyssna på ett komplett proffsigt tjejband av högsta kvalitet utökat med gästen och fantastiska saxofonisten Amanda Sedgwick.

Monica Dominique är en musiker av högsta klass, men hon är även en duktig låtskrivare. Hon hade med sig tre egna kompositioner. Sedan blev det mer svenskt med Lille Bror Söderlundhs vackra ”En Valsmelodi”. Amerikanskt blev det det när bandet spelade "Satin Doll" och ”Splanky”.

Efter paus så anslöt vår Sveriges egen "crooner",  Hayati Kafe,  till bandet. Vi fick höra Hayati sjunga amerikanska jazzstandards som ”Teach Me Tonigh”t och ”I´ve got you under my skin”. Hayati håller fortfarande allra högsta klass!

Konserten, som också filmades av JazzTv, var mycket populär hos våra besökare!

Justina Laikin fick många nya fans efter konserten för sitt hanterande av trummorna!

Nästa söndag flyttar vi in i Vallentuna Kulturhus för en extrakonsert kl 16.00 med Terese Lien Evenstad med hennes Jazzcats! Det ska bli kul! Medlemsförmåner gäller som vanligt i mån av plats!

Kjell Lövbom
 

LaGaylia Soul Unit
2018-02-25

LaGaylia Foto: Mats Blomberg

Fotoalbum

LaGaylia Frazier voc. Anneli Axelsson kör, Pelle Holmberg gitarr, Carl Flemsten keyboard, Johan Granström bas, Magnus Höglund trummor

Vilken energi, vilket utspel när LaGaylia gästade oss med sitt Soul Unit band. Från första stund etablerade hon kontakt med publiken och vi fick höra fina versioner av Chaka Khan, Nina Simone, Beyoncé och Prince samt den egna ”the grass isn´t greener”.

Hela tiden rörde hon sig över scenen och samarbetade ömsom med sina medmusiker och ömsom med publiken. Det sista resulterade i allsång och god stämning.

Duktige basisten Johan Granström känner vi igen från bland annat Nyår på Skansen. Gitarristen Pelle Holmberg imponerade stort med fina solon.

Publiken applåderade in ett extranummer… och fick det!

Trots idoga försök att få ordning på teaterns ljudsystem lyckades vi tyvärr inte med det. Vi valde att byta till vårt egna system från Täby Park tiden. Detta medförde en försening på drygt en halvtimme.

Jag beklagar förseningen för våra besökare och vi ska göra allt för att det inte ska upprepas. Samtidigt vill jag tacka Mats, Ebba, Ossian och musikerna som gjorde ett jättejobb för att byta system och bära in ny utrustning och fick igång konserten inom en rimlig tid.

LaGaylia fick många kramar av unga och äldre besökare på vägen ut till ett litet snökaos. Det är skönt att jobba med proffs när man måste improvisera.
Nästa vecka kommer andra proffs som Monica Dominique, Hayati Kafe och Amanda Sedgewick. Välkomna!

Kjell Lövbom
 

Las Vegas i Vallentuna
2018-02-11

Blåsarsymfonikerna med Karl, Joachim o Rennie Foto: Mats Blomberg

Fotoalbum


Under söndagens utsålda konsert bevittnade vi ett deltagarrekord. Inte i publiken utan på scenen.

När vi klev in möttes vi nämligen av blåsarsymfonikerna utbyggda med en kompsektion. Trots att synen vi möttes av inte liknade det man är van att se på en jazzklubb så var det ändå renodlad swing som kom ut när orkestern började spela.

På det lilla utrymme som blev kvar framför orkestern huserade Karl Dyall, Joachim Bergström och Rennie Mirro.

Denna trio bjöd på välpolerad stämsång, svulstiga solonummer och även stepdans. Allt detta på låtar som Mack The Knife och Lady Is A Tramp.

Min personliga favorit var Rennie Mirros soloframförande av It Was A Very Good Year. Under kvällens gång fick vi även höra ett antal solister ur orkestern och jag vill särskilt nämna Jonas Lindeborg på trumpet som stod för majoriteten av kvällens soloinsatser.

Konserten avslutades sedan precis som den började – med sväng, ös och dans i publiken.

Calle Stenman
​​​​​​​

Peter Asplund Aspiration med Isabella Lundgren
2018-01-28

Isabella Lundgren o Peter Asplund Foto: Mats Blomberg

Fotoalbum


Isabella Lundgren vo, Peter Asplund tp, vo, Jacob Christoffersen p, Hans Andersson b, Johan Löfcrantz Ramsay tr.
 
Då har vårsäsongen startat och trots konkurrens från EM-finalen i handboll med Sverige, så kom det 230 åhörare.
 
Peter Asplund känner vi alla mycket väl efter många besök hos oss. Han är numera en fullfjädrad entertainer. Han berättar att han har två ”ben” i sin musikutövning. Dels trumpetspelet där han som ung inspirerades av Louis Armstrong och sedan många andra trumpetare efter honom.
 
2007 överraskade Peter sina fans genom att debutera som jazzsångare á la Frank Sinatra och Mel Torme. Som om det inte räcker så är han en duktig arrangör och producent.
 
Vi hörde bland annat ”The Song Is You” av Jerome Kern och ”Sleepin´Bee” av Harold Alen.
 
Isabella är ju också en av Janos favoriter. Vi fick bland annat höra ”As Long As I Live” av Harold Arlen och ”Stormy Weather”, även den från Harold Arlens penna. Vidare hörde vi också ”Let´s Fall In Love” tillsammans med Peter.
 
Danmark har ju förärat oss med många framstående basister. Men nu kommer även pianisterna. Jakob Christoffersen var en trevlig bekantskap. Han vann Danmarks motsvarighet till Gyllene Skivan med sin CD ”We Want You”.
 
Hans Andersson på bas har jobbat med Peter Asplund i många år och håller högsta klass.
På trummor hörde vi en annan av våra favoriter nämligen Johan Löfcrantz Ramsay. Han är ju en gudabenådad trummis och alltid en fröjd att höra.
 
Konserten avslutades med ”Teach Me Tonight”  och sedan gick alla ut i januarikvällen mycket nöjda.
 
Hasse Lehto

Ett smakprov på en låt från konserten.
Mer kommer på Jazz-TV som spelade in hela konserten på video.