Våren 2019

Klicka på bilderna för större format.

Swing Magnifique
2019-04-15

Swing Magnifique Foto: Mats Blomberg

Galleri

Josefin Peters – sång, Tom Buhre – gitarr, Terese Lien Evenstad – violin, Åke Jonsson – gitarr, Filip Berglund – kontrabas
 
För att locka fler besökare till våra årsmöten bjuder Jano på musikunderhållning sedan några år tillbaka. I år gästades vi av Swing Magnifique. Bandet spelar musik från Django Reihnhardts klassiska repertoar.

Josefin Peters är en alldeles utmärkt sångerska som sjöng på franska och engelska. Vi fick också höra ”Bei mir bist du schön” på Jiddisch från musikalen ”Bei mir bistu schein”.

Hela bandet består av proffsiga musiker med härligt sväng. Violinisten Terese Lien Evenstad har blivit en Jano favorit. Hon tillhör de yngre musiker som vi har följt sedan studietiden på Musikhögskolan.

”Nuages” är nog den Django Reinhardt-komposition som är mest känd och under andra världskriget blev den något av Frankrikes andra nationalsång. Låten var instrumental från början men fick senare en text och det var med text som Swing Magnifique nu framförde låten.

Det blev en härlig avslutning på Janos vårsäsong. Tack alla artister, besökare och kamrater i styrelsen!
 
Välkomna tillbaka i höst!

Kjell Lövbom
 

En hyllning till Nina Simone
med Ida Sand, Viktoria Tolstoy och Karin Hammar
2019-04-14

Karin Hammar Foto: Mats Blomberg

Galleri


Förväntningarna var mycket höga när vi samlades för den avslutande konserten för säsongen. Då påskhelgen, som av oförklarliga skäl inte tar hänsyn till Janos vårprogram utan obevekligt inträder när den skall och då medför såväl långledigheter som skollov, var det både en och två som hade hört av sig innan och med tunga suckar förklarat att det tvingas överge sin platsbokning och ge sig av att möta släkten i Finspång istället. Ändå samlades en bra bit över 200 jazzälskare för att lyssna till Ida Sand, Karin Hammar och Victoria Tolstoy och deras underbara komptrio.

Det förtjusande temat "En hyllning till Nina Simone” fick en fantastisk inramning, naturligtvis beroende på valet av låtar och texter men också i det faktum att dessa tre skickliga damer kunde göra det fullständig rättvisa. Ida är en fantastisk pianist och sångerska som i sina nummer verkligen fick Nina Simones samtidigt mycket ensamma men starka röst att ljuda. Karin har en stämma för sång som är lika varmt behaglig att lyssna till som tonen i hennes trombon, vilket inte säger lite, och inför Victoria kapitulerar Janos publik lika totalt varje gång. 

Publiken verkade mycket överens om att tanken med denna hyllning som lett till att de tre nu visar upp sina färdigheter tillsammans var en lyckad sådan, och skrattade gott åt Idas lite annorlunda motivering, nämligen att ”något måste vi ju hitta på för att få ses, vi tre vänner, för Victoria bor ju i Skåne”.

Övriga tre musiker, Niklas Fernqvist på bas, Fredrik Rundqvist trummor och Max Schultz på gitarr måste nämnas när vi konstaterar att Jano ännu en gång haft äran att få besök av några av landets allra bästa.

Och vi kanske skall tillägga för att undvika förvirring över att just Finspång råkade segla upp i huvudet på denna spalt som exempel på platser att åka till och fira påsk med familjen. Finspång heter självklart, inte nödvändigtvis men i många liknande fall, något helt annat.

Håkan Mossberg
 

Simone Moreno & Anders von Hofsten
tillsammans med Ekdahl Bagge Big Band
2019-03-31

Ekdahl Bagge Big Band Foto: Mats Blomberg

Galleri


Rhythmsektion: Carl Bagge – piano, Martin Sjöstedt – bas, Per Ekdahl – trummor
Tromboner: Magnus Wiklund, Kristian Persson, Arvid Ingberg, Staffan Findin
Saxar/ Träblås: Per Ruskträsk Johansson, Johan Christoffersson, Robert Nordmark
Linus Lindblom, Fredrik Lindborg
Solister: Simone Moreno, Anders von Hoffsten


Jano har en vana att varje säsong ha en storbandskväll med ett band av mycket hög kvalité. Denna kväll hade vi nöjet att för andra gången få lyssna på det lite ungdomligare bandet som leds av pianisten Carl Bagge och trumslagaren Per Ekdahl.

EBBB har förnyat storbandsmusiken med högklassiga nya kompositioner och fina arrangemang av basisten Martin Sjöstedt, trumslagaren Per Ekdahl m fl. Här finns musiker av allra högsta klass och det blev en härlig konsert till stor glädje för oss alla.

Simone Moreno och Anders von Hoffsten var solister vid bandets första spelning för fem år sedan. Nu gjorde de stor succé hos publiken och gladde oss med latinamerikanska rytmer, allsång och dans. Anders presenterade också egna intressanta och populära kompositioner. Solisterna bjöd också det ”riktiga” brasilianska originalet av Deirdres Samba som vi känner igen från Cornelis inspelning.

Vi har ett samarbete med ljudtekniker utbildningen på Studio Blue. Claes Wettebrant med elever besökte konserten och jag vill gärna återge Claes kommentar från ett tackmail till oss:

”Det gav mig mycket att få lyssna på konserten och möjligheten för folk att få höra den här typen av musik med denna musikaliska och ljudmässiga kvalitet är inget annat än en berömvärd kulturgärning JANO gör av stora mått”.

Söndagen den 14 april har vi säsongens sista konsert med ännu ett kanonprogram som jag väntar ivrigt på. Hyllningen till Nina Simone med Viktoria Tolstoy, Karin Hammar, Ida Sand med flera gjorde stor succé på konserthuset i Stockholm under förra året. Missa inte det!

Kjell Lövbom
 

Ellas Kapell
2019-03-24

Ellas Kapell Foto: Håkan Mossberg

Galleri


Lovisa Jennervall sång, Manne Skafvenstedt piano, Ander Langørgen bas, Edvin Fridolfsson trummor
 
Varje termin bjuder vi in jazzmusiker från nästa generation från Kungliga Musikhögskolan att hålla konsert för oss i Vallentuna kulturhus. För mig personligen är det här en av de mest intressanta kvällarna. Att få möta de mest lovande musikerna är oerhört inspirerande.

Denna dag gästades vi av fantastiska Ellas Kapell. Kvartetten har Ella Fitzgerald som förebild och de hedrar verkligen sin jazzikon. Programmet innehåller många fräscha arrangemang från samtliga i gruppen och absolut inga plagiat. De är alla skickliga artister som behärskar både swing och ballader med känsla och finess. Det var många överraskande fina arrangemang som jag kommer att minnas bl. a. Edvin Fridolfssons All Of Me.

Lovisa Jennervall lär vi får höra mer av i framtiden. Hon har en härlig röst och mikrofonteknik med utmärkt diktion så att man hela tiden kan följa texten. Vi fick också höra härlig scatsång. Jag vet också att hon är en mycket duktig kompositör.
Jag beklagar de medlemmar som missade det här tillfället.

På söndag kommer Simone Moreno och Anders von Hoffsten tillsammans med Ekdahl Bagge Big Band!

Kjell Lövbom
 

Joel Lyssarides trio
2019-03-17

Joel Lyssarides trio Foto: Mats Blomberg

Galleri


Joel Lyssarides, piano - Niklas Fernqvist, bas - Rasmus Svensson-Blixt, trummor

Två suveräna huvudnummer samma kväll, på samma scen och med samma publik. Det kunde vi bjuda våra jazzälskande medlemmar och besökare på i söndags när vi mötte både Joel Lyssarides Trio och Amanda Ginsberg Quartet.
Vilken ljuvlig kombination det blev, något som märktes alldeles särskilt tydligt av publikens kommentarer när man lämnade lokalen. Belöningen för insatsen för både oss och givetvis för artisterna, en mycket nöjd och inspirerad publik.
 
Joel Lyssarides finstämda anslag, med kvillrande trioler och smekande harmonier på flygeln följdes så lekande lätt av basisten Niklas Fernqvist och Rasmus Svensson-Blixt, som hanterade trummorna som om han aldrig gjort något annat. Det tysta ögonspråket mellan de tre var mycket tydligt och var tydlig garant för att här inte gjordes några missar. En fröjd att inte bara höra utan också se och uppleva.
 
Håkan Mossberg

Amanda Ginsburg Quartet
2019-03-17

Amanda Ginsburg Quartet Foto: Mats Blomberg

Galleri


Amanda Ginsburg sång, Filip Ekestubbe p, Ludvig Eriksson b och Ludwig Gustavsson tr

Amanda Ginsburg med fantastiska Filip Ekestubbe på flygel och lika enastående Ludwig Eriksson på bas och Ludwig Gustavsson på trummor var precis så finstämda de också i sitt låtval, men med tydligt jazzswing i många av arrangemangen. Amanda bjöd även på egenkomponerat, tillsammans med Filip, material med samma självklara och oemotståndliga enkelhet i texterna som också kännetecknar Bo Sundström som besökte oss för en månad sedan. Om vardagen och att vissa dagar är si och vissa så, om känslor för sig själv och för andra, precis så som vi alla känner igen oss i.
 
En riktigt skön kväll med Jano, i VallentunaTeater

Håkan Mossberg
 

Amanda Sedgwick Group Bird’s Nest
2019-03-03

Amanda Sedgwick Foto: Mats Blomberg

Galleri


Dwayne Clemons - trumpet, Amanda Sedgwick - altsax, Alexander Brott- gitarr, Carl Orrje – piano, Björn Lundén – bas och Mattias Puttonen – trummor.

Vi fick ännu en söndag med snö när vi hade börjat hoppas på vår. Nåväl det blev en riktig bebopkväll med den skickliga bandledaren Amanda Sedgwick och hennes grupp Bird´s Nest. Som namnet på gruppen antyder så finns det en koppling till Charlie ”Bird” Parkers musik.

Programmet som presenterades var innehållsrikt och varierat. Kompositioner från jazzgiganter som Bud Powell, Dizzy Gillespie, Coleman Hawkins, Max Roach med flera varvades med bland annat en särskild tolkning av Irving Berlins ”Easter Parade”.
 
Amanda som har gästat oss flera gånger med bl a Georgie Fame och Monika Dominique är en skicklg saxofonist. Vi fick höra ett intensivt och rivigt trumpetspel av Dwayne Clemons och ett elegant gitarrspel av Alexander Brott. Alexander gästade oss för övrigt redan i februari 2014 med Six String Swing på hotellet i Täby.

Carl Orrje piano, Björn Lundén på bas och Mattias Puttonen på trummor gav ett utmärkt stöd till gruppen tillsammans med egna solistiska färdigheter.

Kvällen avslutades med ett extranummer i form av Bernt Rosengrens lyriska ”Give me a kiss”.

Tack alla som trotsade vädret! 

Kjell Lövbom
 

Bo "Kasper" Sundström
2019-02-17

Bo Sundström Foto: Mats Blomberg

Galleri


Bo Sundström - sång, Jonne Bentlöv - trumpet, Jonas Kullhammar - sax, Robert Östlund - gitarr, Daniel Fredriksson- trummor, Ulf ”Morfar” Engström - kontrabas samt Vladan Wirante på piano.

Den 17/2 hade vi årets första slutsålda konsert. Full pott redan på andra försöket! Men vi kan nog inte ta på oss hela äran då det mesta troligtvis är Bo Sundströms förtjänst. Bo släppte 2018 skivan "Mitt Dumma Jag" där han tolkar jazzstandards på svenska och det var med detta band som han besökte oss.

Repertoaren var bred. De flesta låtarna kom från tidigare nämnd skiva med det fanns ändå plats för både låtar från Bo Kaspers Orkester samt musik från Hasse och Tage. Vi fick uppleva solistiska insatser från samtliga på scenen inräknat ett scatsolo av Bo. Som han själv uttryckte det: ”världspremiär… ...typ”. 

Av musikerna var det två som verkligen stod ut. Den första var Jonne Bentlöv som verkligen fick briljera. Publiken fick verkligen uppleva vilken kontroll han har och vilket fantastiskt sound han har. Den andra musikern som verkligen stod ut var pianisten Vladan Wirante. Han spelade lite farligare än de andra vilket tillförde liv till musiken. 
 
Ett stort tack till Bo Sundström, samtliga musiker och alla som kom och lyssnade!

Calle Stenman
 

Jojje Wadenius Trio  Gäst: Jonas Kullhammar
2019-02-03

Jojje Wadenius Foto: Mats Blomberg

Galleri


Jojje Wadenius trio, dvs Jocke Ekberg på trummor, Mattias Svensson med sin bas och Jojje själv förstås, men dessutom den otroligt skickliga saxofonisten Jonas Kullhammar som gäst.

Man ställer sig frågan hur många helt fantastiska jazz- och bluesmusiker det finns i vårt land, men inser efter lite grubblande att det självklart är enklare än så. Det är givetvis så att de allra bästa kommer just till JANO.

Vid vårens premiär var det alltså dags igen. Dags att häpna, njuta, minnas och rysa av välbehag. Runt Jojje finns två av de bästa i sitt slag. Jocke och Mattias utgör prydnader för sina respektive instrument och de fick rika möjligheter att visa det, inte minst i långa sköna solon. Jojje likaså förstås, och det var spelglädje. Något som är lika njutbart vid våra konserter som musiken själv.

Jonas Kullhammar och ”Britta”… för även om det var en ren njutning att lyssna till denna fantastiska talang rent allmänt, så hade han dessutom tagit med sig en barytonsax och just ”Britta”, vilket gav oss ytterligare sensationer.

Det är inte helt lätt att förklara ”Britta” i ord. Som de flesta instrument skall hon höras. Men vi frågade Jonas om rätt benämning möjligen kunde vara ”tvillingsax” för det rör sig verkligen om två så att säga sammanbyggda blås som förefaller vara saxofoner, med ett gemensamt klockstycke men var sitt munstycke. Ja, Jonas fick ”bred mun” när han spelade på ”Britta”. En ”britephone” – ett försök att stava utifrån hur det lät – sa Jonas att det var. Konstruerat av en amerikan, byggd i Asien i kanske 8-9 exemplar, berättade han, varav ”Britta” alltså är ett.

– Otroligt tajta, otroligt skickliga, sade jag till Jojje efter konserten, jag är både nöjd och imponerad…

– Och det var första gången vi spelade ihop med Jonas, svarade Jojje… jag tror det gick bra!

Man blir yr.

Håkan Mossberg